Mladík podezřelý z nastražení výbušniny v Budapešti prý chystal další útoky

Maďarské úřady potvrdily, že zadržely mladého Maďara, který je podezřelý z bombového útoku v Budapešti z konce září. Exploze tehdy zranila dva policisty. Podezřelý podle prokurátora jednal sám a plánoval další útoky.

Policejní protiteroristické komando muže dopadlo ve městě Keszthely na západním břehu jezera Balaton. Zadržený mladík, který v minulosti nebyl trestaný, se k bombovému útoku nepřiznal a obvinění odmítl. 

Útok se odehrál koncem září v centru Budapešti. Atentátník položil batoh s podomácku vyrobenou náloží u vchodu do jedné z budov a výbušninu odpálil na dálku v okamžiku, kdy kolem procházeli dva policisté.

Exploze nastražené výbušniny byla zjevně namířená proti nim. Zraněná třiadvacetiletá policistka byla v ohrožení života, těžce zraněn byl i její šestadvacetiletý kolega.

Exploze v centru Budapešti
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24

Pachatele zachytilo několik bezpečnostních kamer v okolí, ale obličej měl zakrytý, a nebyl proto k rozpoznání. Krátce po útoku náčelník maďarské policie Károly Papp vyzval veřejnost, aby pomohla při pátrání po podezřelém mladíkovi, jehož snímky policie zveřejnila. Za informace vedoucí k dopadení vypsala odměnu ve výši 10 milionů forintů (asi 880 tisíc korun).

Premiér Viktor Orbán, známý výpady proti uprchlíkům a obviňováním migrantů z terorismu, ještě před zatčením podezřelého mladíka připustil, že neexistuje žádná známka svědčící o souvislosti mezi migrační krizí a výbuchem nastražené nálože, což označil za uklidňující.

Média krátce po útoku připomněla, že v bezprostřední blízkosti místa výbuchu je noční klub. Ten v minulosti již terčem bombového útoku byl. Po něm následoval otevřený konflikt mezi dvěma zločineckými skupinami. Podle vyšetřovatelů by v pozadí útoku mohl být konflikt mezi policií a místní kriminální skupinou.