Ankara zastřelila sebevražedného útočníka, výjimečný stav pokračuje

Horizont ČT24: Turecko prodloužilo výjimečný stav (zdroj: ČT24)

Turecká metropole se nachází v pohotovostním bezpečnostním režimu kvůli hrozbě možných útoků ze strany radikálů. Úřady v Ankaře oznámily, že protiteroristické jednotky zastřelily potenciálního útočníka s údajným napojením na organizaci Islámský stát. Muž se chystal ve městě spáchat sebevražedný bombový atentát. Podobné odvetné akce mohou mít souvislost se zapojením turecké armády do bojů o irácký Mosul, jejichž cílem je osvobodit město z rukou Islámského státu.

Ostatně už v úterý vyhlásily úřady v Ankaře až do konce listopadu zákaz shromažďování. Zareagovaly tak na varování tajných služeb.

Turecká metropole byla v uplynulém roce častým terčem pumových atentátů, které měla na svědomí teroristická organizace Islámský stát (IS) nebo ozbrojenci napojení na zakázanou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK).

„Na základě získaných informací jsme zjistili, že nelegální teroristické skupiny plánovaly útoky v naší provincii a už se na ně připravovaly,“ uvedl úřad guvernéra v prohlášení. Cílem měla být veřejná shromáždění a demonstrace v provincii Ankara, v oblasti metropole a okolních měst.

Zákaz bude platit až do 30. listopadu jako součást zákona o výjimečném stavu, zavedeném po neúspěšném puči z letošního července.

Výjimečný stav pokračuje

Turecká vláda tedy o tři měsíce prodloužila výjimečný stav, který platí v zemi od léta. Ve středu se rozběhne jeho druhá devadesátidenní lhůta. Podle Martina Hrabálka z brněnské Mendelovy univerzity se dá předpokládat pokračování dalších čistek v turecké společnosti a výjimečný stav může být i poté znovu prodloužen.

„Erdogan se nechal nedávno slyšet, že ani rok výjimečného stavu by nemusel být dostatečný na to, aby se Turecko vypořádalo se svými vnitřními hrozbami,“ dodal Hrabálek.