Pekárková: Britové se pomalu s rozhodnutím o odchodu smiřují

Jaká je nálada v britské společnosti více než tři měsíce po referendu, které rozhodlo o vystoupení země z Evropské unie? Podle spisovatelky Ivy Pekárkové, jež dlouhodobě žije a pracuje v Londýně, se Britové postupně dostávají alespoň částečně ven z kocoviny, do které mnozí z nich upadli po nečekaném výsledku červnového všelidového hlasování. „A pomalu se s rozhodnutím o odchodu smiřují,“ uvedla v pořadu Interview ČT24.

Na druhou stranu se, jak tvrdí Pekárková, ukazuje, „že zřejmě někteří Britové hlasovali pro odchod proto, aby to bylo hodně těsné a aby se Evropská unie trochu lekla. Ve skutečnosti ale odcházet nechtěli. A zdá se, že to jen špatně odhadli,“ dodává.

„Pravděpodobně to byla chyba Davida Camerona, že přecenil inteligenci Britů, ale také že podcenil schopnost lhaní u lidí jako Nigel Farage nebo Boris Johnson,“ zamýšlí se Pekárková  s odstupem času a přiznává, že i ona sama trpěla určitou kocovinou z toho, že „ti Britové nejsou možná tak chytří, vzdělaní a inteligentní, jak jsem si vždycky myslela. Ale už to tedy trochu pominulo“, poznamenává autorka řady knih, v nichž se zabývá svými zkušenostmi s lidmi z jiných národů a kultur.  

Hostem Interview ČT24 byla spisovatelka Iva Pekárková (zdroj: ČT24)

Zároveň upozorňuje na zajímavý paradox uvnitř komunity Čechů a Slováků žijících ve Velké Británii. „Překvapivá spousta lidí ještě před referendem říkala, jak by to bylo naprosto úžasné, kdyby mohli volit a že by rozhodně volili odchod, protože už je Evropská unie štve a že už je v Británii příliš mnoho cizinců a mělo by se s tím něco dělat.“

„Podle mého názoru absolutně nepochopili, o čem brexit byl, protože byl právě o tom, zda budou moci v takto četných počtech zůstat v Británii. Ti cizinci (z pohledu Britů), to jsme, prosím pěkně, my, ne v daném případě Afričané nebo lidé ze Středního Východu,“ míní Pekárková.

Sama sice nemá větší pocit ohrožení, ale všímá si, že slovo „Polák“ začalo být v Británii častěji nadávkou. A zdůrazňuje, že Britové i ostatní přistěhovalce z postkomunistických zemí včetně Čechů řadí automaticky mezi „Poláky“. „Všichni jsou pro ně z východní Evropy. Možná tím chtějí naznačit, že jim na nás nezáleží.“

Přátelský rozvod je možný

„Speciálně Poláci se tam začali stěhovat ve velkém měřítku, a to takovým způsobem, že už tam je paralelní kultura a paralelní společnost. Polské banky, polské obchody, polská kadeřnictví, polské kliniky, polští právníci. Některým Britům to už připadlo mnoho,“ říká Pekárková.

Co se týče vyjednávání mezi Velkou Británií a Evropskou unií o budoucí podobě vzájemných vztahů, doufá v přátelský rozvod. „Klidně je možné, že to bude naprosto bez problémů a že všechno dobře dopadne. Británie je silná a mocná země, takže je klidně možné, že jí brexit neuškodí. Ale ještě se od Unie nezačala odtrhávat,“ uzavírá Pekárková.