Smrt černocha rozbouřila kalifornský El Cajon, policie zveřejnila záznam

Úřady zveřejnily dvě videa policejní střelby na neozbrojeného černého muže, který zahynul v El Cajonu v Kalifornii. Několik dnů o zveřejnění záznamů žádala jeho rodina. Videa však neobjasňují, co tragickému výsledku střetu předcházelo. Smrt osmatřicetiletého muže ve městě vyvolala vlnu protestů.

Ačkoli ještě neskončilo vyšetřování úterní střelby na Alfreda Olanga, který se do Spojených států dostal z Ugandy, zveřejnila policie dva videozáznamy střetu. Jeden je z kamery v okně nedaleké restaurace, druhý vytvořil kolemjdoucí na svém mobilním telefonu. Obě videa zobrazují dvojici policistů, z nichž jeden začal na Olanga střílet z pistole, druhý použil taser. Video z telefonu, které má i zvuk, zaznamenalo také ženský hlas, který volal na policisty, aby nestříleli. 

Z videozáznamů ale není jasné, jak se do rozhodující situace Uganďan a dvojice policistů dostali. Policie tvrdí, že se muž zmateně pohyboval po silnici mezi jedoucími auty. Poté odmítl uposlechnout výzvy policistů, aby vytáhl ruce z kapes. Když je nakonec vyndal, držel elektronickou cigaretu, kterou na hlídku namířil. Údajně přitom zaujal střelecký postoj. 

Od videa si mnoho slibovala Olangova rodina, která je přesvědčena, že policisté chybovali. Právní zástupce rodiny Dan Gilleon míní, že záznamy potvrzují, že policisté „provokovali mentálně postiženou osobu“. Cajonský policejní ředitel však odmítl, že by policisté jednali ze zlé vůle. „Je to nejobtížnější situace, do které se může policejní důstojník dostat, a rozhodně ji nevyhledáváme,“ zdůraznil.

Zastřelení Uganďana přesto v El Cajonu vyvolalo protesty a nepokoje. Ve čtvrtek použila policie proti demonstrantům slzný plyn, v pátek se ale dav nedaleko místa střelby sešel znovu. „Žádná spravedlnost, žádný smír,“ volali účastníci protestu.