Francie znovu letadly zaútočila na islamisty v Iráku

Francie zahájila další sérii leteckých úderů proti islamistům v Iráku. Znovu k tomu využila svou chloubu – letadlovou loď Charles de Gaulle – která dorazila do regionu během září. Jde o třetí misi v rámci koalice vedené Spojenými státy. Francie se k ní připojila po útocích z ledna 2015.

Agentura AFP oznámila, že během pátku nad územím Iráku operovalo několik strojů typu Rafale. Irácké síly aktuálně zaměstnávají zejména přípravy na boj o strategické město Mosul. Islámský stát oblast drží od roku 2014, podle armády se ale schyluje k masivní ofenzivě.

Podle AFP by právě francouzské nálety měly ke znovudobytí Mosulu přispět, což ale zástupci ministerstva obrany popírají. Ze strategických důvodů prý resort nebude zveřejňovat podrobnosti o akcích.

Stanice RTL nicméně uvedla, že páteční mise zahrnula celkem 24 letadel naložených 250 kilogramy laserově řízených střel.

Letadlová loď Charles de Gaulle
Zdroj: ČTK/AP/Claude Paris

Navzdory snahám o příměří pokračují boje také v sousední Sýrii. Velmoci se marně snaží zajistit dočasné příměří mezi povstalci a armádou – a umožnit tak přísun humanitární pomoci do nejpostiženějších míst.

Podle Světové zdravotnické organizace zemřelo v uplynulém týdnu jen na severu Aleppa kolem 330 lidí a téměř 850 lidí utrpělo zranění. Části města dosud drží povstalecké skupiny, které čelí mohutným náletům syrské armády.

Podle Lékařů bez hranic by vláda měla přestat se „systematickým bombardováním“ a Rusko jako její politický a vojenský spojenec má „odpovědnost využít svůj vliv a zastavit boje“. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve čtvrtek ujistil, že ruské operace, které jsou „podporou v boji proti terorismu, budou pokračovat“.

Rusko posílilo svou leteckou základnu v Sýrii

Rusko znásobilo podporu syrské armády po kolapsu příměří, které s USA vyjednalo 9. září. Tamní média přišla s informací, že Moskva posílila kapacity tamní letecké základny a poslala ta znovu několik bombardérů.

Na základnu Hmímím dorazila skupina bombardérů Su-24 a Su-34. „Bude-li to zapotřebí, bude letectvo za dva až tři dny ještě posíleno. V jednotkách už byly vybrány letouny přímé vojenské podpory Su-25, které čekají na rozkazy velitelů,“ sdělil ruskému listu Izvestija zdroj k případnému dalšímu posílení ruských leteckých sil.

Boje o Aleppo trvají týden a jsou považovány za nejtěžší od roku 2012, kdy bylo město rozděleno na části ovládané armádou a opozicí.

Novinář Reizk: Syrská opozice se silně islamizuje (zdroj: ČT24)

Páteční těžké boje potvrdily obě strany. Už ve čtvrtek armáda dobyla uprchlický tábor Handarát severně od města. Tábor obsadil její spojenec libanonský Hizballáh a podle vládních zdrojů mají jeho lidé pod kontrolou také nemocnici Kindí. Povstalci ale tvrdí, že boj pokračuje a že nemocnici Kindí zatím nepřítel nezískal.

Na ztroskotání americko-ruské spolupráce upozornil zástupce OSN Stephen O'Brien. Vyjádřil obavy z výroku ministra zahraničí USA Johan Kerryho, který pohrozil zmrazením diplomatických styků s Ruskem. Podle něj by měly velmoci v Radě bezpečnosti OSN najít společnou vůli a zastavit krveprolití.

Podle O'Briena je nezbytné aspoň na 48 hodin zastavit palbu a umožnit OSN zajistit obyvatelům Halabu humanitární pomoc. Rusko ve čtvrtek oznámilo, že je připraveno dodržet dvoudenní humanitární přestávku v bojích, USA podle Moskvy navrhly týdenní příměří.

I kdyby se velmoci dohodly, nevěřím, že syrská opozice je skutečným partnerem k jednání, protože v tom vidím silnou islamizaci. Nemůžete uzavřít na delší dobu příměří s jakoukoliv frakcí, která plete islám do politiky.
Yaser Daniel Reizk
Novinář