WHO vyzvala k evakuacím v Aleppu. Asadova armáda odpověděla masivní ofenzivou

Syrská armáda zaútočila na východní část města Aleppo, kterou ovládají povstalci. Ofenziva probíhá současně na čtyřech frontách. NATO hodnotí útoky jako zjevné porušení mezinárodního práva. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzvala k vytvoření bezpečných koridorů a k evakuaci nemocných a zraněných z východu města. V posledních dnech jsou z Aleppa hlášeny tři stovky mrtvých.

Podle zdroje agentury Reuters vládní oddíly věrné prezidentu Bašáru Asadovi povolaly silné dělostřelectvo, v jehož čele je elitní jednotka. Armáda zároveň začala přesouvat obrněné a tankové skupiny k východní části města.

Představitel syrské armády prohlásil, že boje budou pokračovat každý den až do vyhnání „teroristů z východní části města“. Podle syrských státních sdělovacích prostředků se armádní jednotky zmocnily několika budov. Podle televize jednotky aktuálně postupují k centrální čtvrti Faráfra.

Podle opozice jde o nejintenzivnější pozemní útok provládních sil od zahájení současné ofenzivy proti Aleppu. Syrská armáda boje zahájila minulý čtvrtek. Zástupce povstalců řekl, že prozatím byly útoky odraženy, ale že provládní síly se mobilizují v dalších dvou oblastech. „Dnes použili mnoho vrtulníků a také barelové bomby,“ citoval Reuters tohoto představitele.

Krom toho armáda zahájila ofenzivu také na jihu města, které taktéž drží povstalci. Chce se probojovat až k západnímu Aleppu, které je naopak pod kontrolou Asadových vojsk. Podle agentury Reuters se bojuje také v okolí tábora Handarát severně od centra města, u blízké nemocnice Kindí a v centrální čtvrti Rášidín.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

WHO: Zřiďte koridory

V minulých dnech bylo z Aleppa hlášeno okolo 300 mrtvých. Na místě je také kritický nedostatek potravin, léků i zdravotnických potřeb. Podle WHO je pro čtvrt milionu obyvatel východu města k dispozici pouhých 35 lékařů.

„WHO vyzývá k rychlému zřízení humanitárních koridorů, aby bylo možné evakuovat nemocné a zraněné,“ vyzvala mluvčí organizace Fadela Chaibová.

Zdravotníci na východě Aleppa vytrvale pracují na záchraně životů, nedokážou však vyhovět všem žádostem o specializovanou pomoc, uvedla mluvčí Mezinárodního výboru Červeného kříže Krista Armstrongová. „Evakuace zraněných jsou zoufale potřeba. Nemocnicím docházejí chirurgické nástroje i krev pro transfuze,“ dodala.

„Stejně jako se musí dostat pomoc dovnitř obležených oblastí, tak se lidé, kteří potřebují kritickou zdravotnickou pomoc, musí dostat ven,“ vysvětlil ředitel Lékařů bez hranic Pavel Gruber, podle něhož je situace v Aleppu „mimořádně tragická a zoufalá“.

Většina nemocnic je poškozená, pracuje se v provizorních podmínkách. Dochází zdravotnický materiál, léky, antibiotika. Je velký problém s benzinem, protože elektřina i voda v Aleppu závisí na generátorech, takže pokud nebude benzin, nemocnice nebudou fungovat.
Pavel Gruber
ředitel Lékařů bez hranic

Pokud by humanitární koridory skutečně vznikly, lékařská pomoc by do rozbombardovaných oblastí mohla být dopravena v řádu dnů, odhadl Gruber. „Udělali bychom maximum, abychom tam byli co nejrychleji,“ ujistil ředitel Lékařů bez hranic.

Lékaři bez hranic aktuálně provozují šest nemocnic na severu Sýrie. Podporují dalších 150 zařízení v zemi. Opakovaně žádali režim Bašára Asada, aby směli pomáhat i na jím ovládaném území, ale nebylo jim vyhověno.

Francie: Asad podporuje extremismus

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Írán, které podporují vládu prezidenta Bašára Asada, aby skončily s dvojakou hrou a zabránily Damašku páchat „válečné zločiny“. „Kmotři syrského režimu, Írán a zejména Rusko, mohou Asadovi zastavit ruku. Musejí skončit se svou dvojakou hrou,“ prohlásil Ayrault.

Damašek podle francouzského šéfdiplomata využil první slabiny příměří a zahájil „divoké bombardování Aleppa“. „Režim chce jednoznačně toto hrdinské město dobýt, evakuovat část jeho obyvatel nepřátelských vládě a nahradit je jinými, loajálnějšími občany,“ tvrdí Ayrault.

Gruber: Situace v Aleppu je tragická a zoufalá (zdroj: ČT24)

 Ayrault se také zmínil o tématu, na nějž kladou důraz Rusové, totiž o spojenectví mezi teroristy a opozicí, podporovanou některými západními státy. „Zdá se, že jenom radikálové jsou schopni účinně bojovat proti režimu, Damašek novými násilnostmi extremismus posiluje,“ uvedl ministr.

Asad prý hraje právě s touto kartou, protože jeho hlavním cílem je zničit umírněnou opozici, jelikož pouze ta může zasednout k jednacímu stolu. „A tomu se Damašek snaží předejít,“ uzavřel Ayrault.