Syrská armáda ohlásila velkou ofenzivu ve východní části Aleppa

Syrská armáda zahajuje novou velkou ofenzivu proti východní části Aleppa, kterou mají pod kontrolou povstalci. Armáda vyzvala civilisty, aby se drželi stranou povstaleckých pozic. Východní Aleppo, který je v rukou opozice, zažil v noci na čtvrtek jedno z nejtěžších bombardování. Podle ředitele halabské nemocnice Al-Kuds Hamzy Chatíba zahynulo při bombardování nejméně 45 lidí.

V armádním prohlášení o zahájení ofenzivy se uvádí, že vojsko připraví bezpečné únikové trasy pro ty, kdo budou chtít z východní části města odejít. Zda ofenziva zahrnuje také nasazení pozemních jednotek, zatím není jasné.

Vojenské letouny podnikly v oblasti během noci na čtvrtek vůbec nejintenzivnější nálety za poslední měsíce. Tvrdí to alespoň zástupci rebelů a opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Británie.

„Neexistuje zbraň, kterou by nepoužili,“ uvedl jeden z představitelů povstalecké skupiny Fastakim, která ve městě působí. Podle jiného z rebelů byly při útoku nasazeny i zápalné bomby. „Jde o nátlak na opozici. Rusové jen chtějí, abychom se vzdali. Žádné jiné řešení nemají,“ dodal zástupce povstalců.

Kerry se snažil udržet příměří

Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu žádal, aby Rusko a syrská vláda zastavily lety nad syrskou válečnou zónou. Jde podle něj o poslední šanci, jak se pokusit zachránit příměří, které v zemi platilo do nedělní půlnoci.

Rusko a USA vyjednaly 9. září pro Sýrii příměří, ale syrská armáda v pondělí večer oznámila, že klid zbraní skončil. Téměř okamžitě byly obnoveny útoky na Aleppo, v jeho východní části ovládané opozicí v noci na středu napočítali svědci 100 výbuchů.

Podle náměstka ruského ministra zahraničí Sergeje Rjabkova je příměří v Sýrii nejlepším možným řešením. I přes neshody by si měli američtí a ruští diplomaté „v poklidu sednout k jednacímu stolu a zamyslet se nad tím, co je třeba udělat“, aby dohoda o klidu zbraní v Sýrii platila i nadále. Dohodu podle něj sabotovali povstalci.

Dohoda počítala i s tím, že bude-li příměří určitou dobu platit, začne se připravovat koordinovaný americko-ruský postup proti radikálům v Sýrii. Šéf náčelníků štábů americké armády generál Joseph Dunford ve čtvrtek uvedl, že nepovažuje za dobrý nápad, aby americká armáda sdílela s Ruskem tajné informace v Sýrii. Zároveň uvedl, že nepochybuje o odpovědnosti Ruska za pondělní nálet na humanitární konvoj.

obrázek
Zdroj: ČT24

V New Yorku o Sýrii jednala i Rada bezpečnosti OSN a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jejím zasedání řekl, že Rusko požaduje nestranné vyšetření pondělního útoku na humanitární konvoj v Sýrii. Rusko vyloučilo, že útok má na svědomí jeho nebo syrské letectvo; USA a syrská opozice na tom trvají. 

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov prohlásil, že v době útoku byl na místě bezpilotní stroj Predator, jaký používají USA. Vyletěl prý z turecké základny v Incirliku, kterou využívá americká armáda.

„Tento druh bezpilotního stroje může nést také rakety. Naši západní kolegové dělají vše pro vyvolání mediálního šumu, aby se zapomnělo na tragédii v Dajr az-Zauru,“ prohlásil Konašenkov s odkazem na chybný sobotní americký útok na syrskou armádu, při kterém zahynulo přes 60 lidí.

Asad: Americký útok na syrskou armádu byl úmyslný

Víkendové americké nálety na syrské vojáky byly podle syrského prezidenta Bašára Asada „rozhodně úmyslné“ a trvaly hodinu. Prezident v rozhovoru s agenturou AP obvinil Spojené státy ze zhroucení příměří, které Američané předtím vyjednali s Rusy.

Asad zároveň uvedl, že válka, která vstoupila už do svého šestého roku, se pravděpodobně „bude protahovat“ kvůli pokračující podpoře, kterou jeho odpůrci získávají ze zahraničí. Spojené státy podle Asada „nemají vůli připojit se“ k Rusku a bojovat společně proti islamistům v Sýrii. Zároveň odmítl, že by syrská či ruská letadla v pondělí zasáhla konvoj s humanitární pomocí u Aleppa.

„Když máte mnoho vnějších faktorů, které nekontrolujete, bude se to protahovat a nikdo na světě vám nedokáže říct, kdy válka skončí,“ prohlásil syrský vůdce. Asad se domnívá, že Syřané, kteří ze země uprchli, se budou moci vrátit během pár měsíců, jestliže USA, Saúdská Arábie, Turecko a Katar přestanou podporovat ozbrojence.

Syrský prezident Bašár Asad
Zdroj: REUTERS/SANA/Handout

OSN obnovuje humanitární pomoc

Šéf americké diplomacie John Kerry v Radě bezpečnosti navrhl, aby byl vyhlášen zákaz letů nad trasami používanými pro humanitární dodávky.

OSN kvůli pondělnímu útoku pozastavila své konvoje v Sýrii. Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) ale ve čtvrtek informoval, že konvoje obnoví. Humanitární konvoj během čtvrtka doveze pomoc do obléhaných oblastí poblíž Damašku. „Přesná místa určení oznámíme ve chvíli, kdy se konvoj do těchto oblastí dostane,“ uvedl Laerke.

Ve čtvrtek pomoc dorazila do města Muadamíja, které mají pod kontrolou povstalci. Nákladní automobily tam dovezly potraviny a léky pro 35 tisíc lidí. Laerke řekl, že OSN hodlá v příštích dnech pomoc dopravit i do obléhaných míst v provincii Idlib poblíž libanonské hranice.

„Na syrsko-turecké hranici čeká 40 kamionů, potraviny na nich budou v pondělí zkažené. Řidiči spí na hranici už týden. Prezidente Asade, prosím, abyste nám umožnil dostat se do východního Aleppa a také dalších obléhaných míst. Pro východní Aleppo potřebujeme k vjezdu kamionů také souhlas povstalců,“ sdělil poradce pro humanitární záležitosti pro Sýrii Jan Egeland. OSN odhaduje, že ve východní časti města, které kontroluje opozice, je bez zásobování na 250 tisíc lidí.

Humanitární konvoj v Sýrii
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

„OSN nadále žádá zajištění bezpečného a trvalého přístupu, bez podmínek a překážek, aby mohla pomáhat Syřanům bez ohledu na to, kde se nacházejí,“ uvádí se v prohlášení OCHA. Vysvětluje se v něm, že OSN po pondělním útoku přerušila dodávky jenom do obléhaných míst, jinde v Sýrii pomoc pokračovala.

Zásilka, která byla v pondělí zničena, obsahovala pomoc pro 78 000 lidí v Urm al-Kubře, která je na západě provincie Aleppo. Při útoku zemřelo 20 lidí včetně ředitele místního Červeného půlměsíce Umara Barakáta. Zničeno bylo 18 z 31 kamionů, které se právě vykládaly. Červený kříž v úterý oznámil, že v reakci na to odkládá vyslání konvojů s humanitární pomocí do čtyř syrských měst.