Konvoje s pomocí vjely po půl roce do obléhaných měst, Západ kritizoval Moskvu

Humanitární konvoje s potravinami, léky a dalšími zásobami dorazily po skoro půl roce do čtyř obležených syrských měst s 60 tisíci obyvateli. Západní státy naléhají na Rusko, aby zajistilo obnovení příměří. Ministři zahraničí několika evropských zemí a USA Moskvu varovali, že jejich trpělivost je u konce. Hlavní syrské povstalecké skupiny ale oznámily, že kvůli eskalaci násilí jsou jakékoliv snahy o oživení mírového procesu v Sýrii zbytečné.

Diplomaté světových mocností se sešli společně se zbytkem Rady bezpečnosti, aby se zaobírali eskalací násilí zejména v severosyrském Aleppu. Příměří, které 9. září dojednaly Spojené státy a Rusko, vzalo za své po pondělním útoku na humanitární konvoj. Při náletu bylo zasaženo 18 z 31 kamionů s pomocí určenou 78 000 civilistům v obleženém městě nedaleko Aleppa. Nálet nepřežilo asi 20 lidí.

Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft na zasedání Rady bezpečnosti obvinil Rusko, že se v Sýrii po boku tamního vládnoucího režimu dopouští válečných zločinů. Americká zástupkyně Samantha Powerová pak řekla, že Rusko v Sýrii nebojuje proti terorismu, ale dopouští se tam barbarských činů. Navíc prý bombardováním Sýrie zneužívá svého práva veta v OSN. Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin zareagoval prohlášením, že obnovení míru v Sýrii je v současnosti téměř nesplnitelný úkol.

Západ požaduje, aby Rusko přimělo režim syrského prezidenta Bašára Asada zastavit násilnosti, umožnit volný přístup pro humanitární organizace a vytvořit nezbytné podmínky pro zahájení rozhovorů pod záštitou OSN o politickém přechodu v Sýrii. Rusko, a také Írán, stojí v syrské občanské válce na straně Asadova režimu.

Boris Johnson: Za prodlužování války v Sýrii může Rusko (zdroj: ČT24)

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ale obnovení klidu zbraní závisí na všech stranách konfliktu, nikoli pouze na „jednostranných ústupcích Ruska“.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson prohlásil, že za prodlužování války v Sýrii je zodpovědné Rusko. Také připustil, že Moskva mohla pondělním útokem na humanitární konvoj u Aleppa spáchat válečný zločin. Ruští i syrští představitelé už dříve odpovědnost za bombardování konvoje odmítli.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault vyzval Rusko a Írán, aby v syrské občanské válce ukončily svou dosavadní strategii, která podle něj nikam nevede. Zároveň je varoval, že kvůli bombardování Aleppa mohou být spolupachateli válečných zločinů.  

Obléhaná města se dočkala zásob

Celkem 53 nákladních aut dorazilo v neděli do měst Madájá a Zabadání, která obléhají syrská vládní vojska. Dalších 18 automobilů přijelo do měst Fúa a Kafrája, která jsou naopak v obležení povstalců. Ani jedna z bojujících stran ale neumožnila konvojům, aby do obléhaných měst jezdily pravidelně. OSN odhaduje, že v obležení je asi 600 tisíc syrských civilistů.

Syrská armáda použila k vypálení tábora fosforové bomby

Zranění nám umírají před očima. Nemůžeme pro ně nic udělat, zejména pro ty, kteří byli zasaženi do hlavy. Chybějí krevní konzervy a infuze, je třeba dárců.
Lékař Ahmad
o bezútěšné situaci v Aleppu

Ruské a syrské letouny v neděli opětovně bombardovaly strategicky položený uprchlický tábor Handarát severně od Aleppa. Zařízení v posledních letech ovládali povstalci, ale syrská armáda tábor v sobotu na krátkou dobu dobyla. V noci na neděli ale kontrolu nad ním opět převzali rebelové. S odvoláním na představitele povstalců i syrské armády o tom informovala agentura Reuters.

Kolem palestinského uprchlického tábora Handarát vede jedna z hlavních přístupových cest do Aleppa. Silnici měli dosud pod kontrolou povstalci. Ti oznámili, že armáda ve snaze dobýt znovu Handarát použila silnější zbraně.

„Tábor jsme sice opět získali, ale režim jej vypálil fosforovými bombami. Byli jsme schopni jej chránit, ale při bombardování shořela naše vozidla,“ řekl velitel povstalců. 

  • Podle prohlášení, které podepsali zástupci více než 30 povstaleckých skupin, bude možné pokračovat v mírových rozhovorech jen tehdy, až útoky na Aleppo ustanou a budou zahájeny dodávky humanitární pomoci pod záštitou OSN.  „Moskva se na mírovém procesu podílet nemůže, protože byla partnerem (syrského) režimu při jeho zločinech proti (syrskému) lidu,“ píše se v dokumentu. 

Zdravotník: Nikdy jsem neviděl umírat tolik lidí

Souběžně s bojem o tábor ovšem pokračovaly i nálety na ty části Aleppa, které jsou v držení povstalců. Podle aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přišlo o život nejméně 26 civilistů, podle zdroje ze syrské civilní ochrany evidují nemocnice a záchranáři už 43 mrtvých. Neupřesnil ale, zda za dnešek, nebo za delší období. V sobotu mělo zemřít pětadvacet lidí.

Zdravotníci z města varují, že mnoho ze zraněných zemře v důsledku nedostatku léků a dalšího nemocničního materiálu. „Nikdy jsem neviděl tolik lidí umírat na jednom místě,“ řekl Muhammad Zajn Chándakání, jeden z nemocničních činitelů v oblasti. „Za méně než hodinu ruské letouny zabily více než padesát lidí a zraněno jich bylo více než dvě stě.“

Horizont: Hádky o Sýrii (zdroj: ČT24)