Po střetech vzplanul tábor na Lesbu. Uprchlíci se rozprchli po ostrově

Uprchlický tábor na řeckém ostrově Lesbos zachvátil v pondělí večer masivní požár, který vypuknul po ostrých střetech mezi běženci. Tisíce se jich rozprchly po ostrově, nikdo nebyl zraněn. Nepokoje začaly poté, co se rozšířila fáma, že policie bude migranty hromadně vracet do Turecka.

V táboře Moria přebývají asi čtyři tisíce uprchlíků. Nejprve se jich zhruba tři stovky vydaly na protestní pochod do správního střediska Mytilini poté, co se rozšířila fáma, že policie začne migranty hromadně vracet do Turecka. Pořádkové síly zahnaly protestující zpět.

Poté začaly nepokoje přímo v táboře mezi občany jednotlivých národností, kteří se přou, kdo má v Evropě větší šanci na azyl. Na několika místech v areálu propukl požár, který přiměl migranty opustit nouzové příbytky a prchnout do okolí.

Plameny zničily desítky stanů a provizorních ubikací, shořela asi polovina tábora. Na místě zasahovaly desítky hasičů. Policie vyšetřuje, zda oheň někdo nezaložil úmyslně. V souvislosti s potyčkami již zadržela 18 migrantů. 

Situace na Lesbu je napjatá a nepřehledná. „Někteří lidé se vrací do tábora, ale nejvíc jich zatím stále zůstává v ulicích, spí venku,“ uvedl humanitární pracovník Aris Vlashopoulos.

Jak jsou hlavní „záchytná“ místa migrantů ve Středomoří?

Migranti nevědí, co s nimi bude

I podle publicistky Kateřiny Kňapové se část uprchlíků již vrátila do tábora, některé rodiny s dětmi však byly evakuovány do jiného tábora na Lesbu, který je veden dobrovolníky. „Řecká vláda vypsala poptávku na trajekt, na který by byli přesunuti další uprchlíci,“ vysvětlila Kňapová, jak chce Řecko problém řešit. 

V Řecku narůstají protiuprchlické, protiislámské ale, což je zajímavé, i protižidovské tendence.
Kateřina Kňapová
publicistka

Do Řecka přijíždí asi o polovinu méně uprchlíků než v loňském roce, tedy zhruba tisíce až desetitisíce měsíčně. Hotspoty, které by se jich měly ujmout, jsou podle Kňapové zcela přetížené. „Je to obrovský nápor,“ popisuje.

Migranti na řeckých ostrovech mají nedostatek informací, nevědí, co s nimi bude dál. To chce změnit Newyorská deklarace, kterou uzavřely členské země OSN na pondělním summitu.