Víc než jen návštěva: Asad se pomodlil uprostřed někdejšího symbolu odporu

Kde nedávno i jeho rozkazy živily urputné boje, se teď syrský prezident oddal tiché modlitbě. Bašár Asad při svátku oběti navštívil syrské město Darája – ještě donedávna v moci opozice a jeden ze symbolů odporu proti tvrdému obléhání. Povstalci se odsud stáhli teprve před dvěma týdny.

Fotografie agentury SANA Asada zachytila v prázdném sále, obklopeného dalšími věřícími, mezi nimiž byl i syrský velký muftí.

Právě vyhnání rebelů z jihozápadního předměstí Damašku bylo jedním z triumfů Asadových vojsk. Ti obléhali okrajovou aglomeraci celkem čtyři roky a mnohokrát proti rebelům přistoupili k těžkému bombardování. Po dobytí přistoupili k evakuaci asi 4000 obyvatel.

Asad a Darája: Rozkazy ohledně bombardování vystřídala modlitba (zdroj: EBU)

Byly to také ulice Daráji, kde v roce 2011 došlo k prvním silným protestům proti syrské vládě – jako taková proto měla pro Syřany velký symbolický význam.

Začátkem září oponenti Asada odešli také z dalšího předměstí hlavního města Muadamíje. Opozice tak nyní zůstává v oblastech východně od metropole.

Asadova vláda se v sobotu přihlásila k příměří, které dojednali Rusko s USA a jež má začít platit od 18:00 SELČ. Ačkoli je dohoda obecně považovaná za cestu k pomoci civilistům v obléhaných zónách a k přípravě dalších mírových rozhovorů, Asadovi oponenti požádali o záruky.

Kromě jiného chtějí vědět, jak dohoda definuje terorismus, protože spory kolem tohoto pojmu trvají několik let. Pro syrský režim jsou teroristé všichni, kdo bojují proti armádě, pro USA jenom radikální skupiny, Rusko jako blízký Asadův spojenec požaduje vytrvale oddělení skupin chráněných USA od radikálů, kteří jsou za teroristy považováni i Washingtonem.

Následky bombardování v syrské Daráji
Zdroj: Reuters

V muslimském světě dnes začíná několikadenní svátek oběti íd al-adhá, který je připomínkou silné víry v boha proroka Íbráhíma (biblického Abraháma). Jsou při něm porážena obětní zvířata a jejich maso rozdáváno potřebným. V saúdskoarabské Mekce svátkem končí pouť, jíž se letos zúčastnily skoro dva miliony muslimů.

Příměří v Sýrii má umožnit distribuci humanitární pomoci do míst bojů, zejména do severosyrského Aleppa. Turecko, které je do bojů zapojeno a zasahuje zejména na severu Sýrie, dnes oznámilo, že chce do Aleppa poslat 30 nákladních vozů s jídlem, dětským ošacením a hračkami.