Rousseffová se dál pere o prezidentské křeslo, podala odvolání

Brazilská exprezidentka Dilma Rousseffová se odvolala k nejvyššímu soudu kvůli svému sesazení, které ve středu odhlasovali senátoři. Řada latinskoamerických zemí pád Rousseffové kritizuje. Venezuela už kvůli tomu odvolala z Brazílie svého velvyslance.

V dokumentu adresovaném nejvyššímu soudu se praví, že obhajoba žádá „okamžité pozastavení účinků rozhodnutí Senátu“, který odsoudil prezidentku, a požaduje nový soud. Odvolání vypracoval bývalý ministr spravedlnosti José Eduardo Cardozo, který Rousseffovou v procesu impeachmentu obhajoval.

Rousseffová, která se v lednu 2011 stala první ženou v čele Brazílie, byla ve středu senátory sesazena z nejvyššího úřadu kvůli neústavním manipulacím s výsledky státního rozpočtu. Osmašedesátiletá politička se vinna necítí a již dříve označila proces svého sesazení za puč a mstu svých politických odpůrců.

Násilnosti v ulicích po sesazení brazilské prezidentky
Zdroj: Reuters/Nacho Doce

Odvolání Rousseffová z čela Brazílie odsoudila řada levicových vůdců zemí Latinské Ameriky (Venezuely, Bolívie, Kuby, Ekvádoru a Nikaraguy). Venezuela dokonce kvůli tomu odvolala svého velvyslance v Brazílii.

„Venezuelská vláda se v zájmu ochrany mezinárodního práva a jako výraz solidarity s brazilským lidem rozhodla definitivně stáhnout svého velvyslance v Brazilské federativní republice a zmrazit politické a diplomatické vztahy s vládou vzešlou z tohoto parlamentního puče,“ uvedlo v prohlášení venezuelské ministerstvo zahraničí.