Rusko nevěří OSN, že syrský režim použil chemické zbraně. Chybí prý otisky

Rusko neuznalo závěry vyšetřování OSN v Sýrii, podle něhož Damašek několikrát použil chemické zbraně proti civilistům. Podle Moskvy je třeba najít odpovědi na řadu otázek. Na zbraních se nenašly otisky, prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin.

Syrské vládní jednotky mají na svědomí dva útoky chlorem a radikálové z Islámského státu pro změnu použili yperit, vyplynulo z ročního společného vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Spojené státy použití chemických zbraní okamžitě odsoudily. Francie a Velká Británie pak vyzvaly k zavedení sankcí vůči Asadovu režimu.

Rezoluce z roku 2013 stanovuje, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat a musí plně spolupracovat s OPCW a OSN. Pokud toto poruší, měla by Rada bezpečnosti jednat o nové rezoluci a v ní žádat na základě sedmého článku Charty OSN restrikce včetně použití vojenské síly.

Chemické zbraně v Sýrii
Zdroj: ČT24

Rezoluce byla přijata měsíc poté, co při útoku v povstalci drženém předměstí Damašku zemřely stovky lidí na otravu sarinem. Západní mocnosti tehdy obviňovaly Damašek a málem došlo na intervenci ze strany USA, které ale nakonec od záměru ustoupily. K dalším smrtícím útokům chemickými zbraněmi v oblastech kontrolovaných rebely pak došlo v srpnu 2015.

Syrská vláda a Rusko jakožto spojenec syrského prezidenta Bašára Asada svalují vinu za použití jedovatého plynu na povstalce. Syrská vláda i povstalci pak užití chemických zbraní popírají.

„Zjevně tu máme zbraň, z níž se kouří. Víme, že chlor byl s největší pravděpodobností použit… nemáme ale otisky na té zbrani,“ uvedl Čurkin. Na základě zprávy OSN tak podle něj není možné nikoho potrestat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Aktuální zpráva je výsledkem rok trvajícího vyšetřování, které zaštítila Rada bezpečnosti OSN. Zaměřilo se celkem na devět útoků v sedmi syrských oblastech.

Podle vyšetřovatelů existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Vyšetřovatelé rovněž shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z IS „jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015“.

Chlor není na rozdíl třeba od sarinu zakázán, je však jedovatý a jeho použití jako zbraně je od roku 1997 zakázáno v rámci Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní (CWC).