V Aleppu platí časově omezené příměří. Lékaři však hlásí chemický útok

V syrském Aleppu každý den na tři hodiny přestane střelba, aby mohly do města vjíždět konvoje s pomocí. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Organizace spojených národů (OSN) vyzývá, aby příměří trvalo nepřetržitě alespoň dva dny.

Ve městě probíhají prudké boje mezi povstalci a syrskou armádou podporovanou Rusy. Zdravotníci ve městě varují, že situace je kritická. Hlásí také útok chlórem.

Z chodníků a ulic zbyly v Aleppu jen hory suti. Do zničeného města každý den padají další a další bomby. „Za poslední čtyři dny bylo zabito tisíc ozbrojenců v jihozápadní části Aleppa a téměř dva tisíce lidí bylo zraněno. Celkem 7 tanků, 8 vozidel pěchoty, 29 minometů a 85 aut s těžkými zbraněmi bylo zničeno,“ vyčíslil šéf operací ruské armády v Sýrii Sergej Rudskoj.

V ostřelovaných čtvrtích stále zůstávají civilisté. Podle odhadů jich ve městě uvízl asi jeden a půl milionu. Chybí jim základní potřeby, nemají elektřinu. „Bomby zničily budovy, auta, domovy. Všechno,“ popsal jeden z obyvatelů města.

OSN: Vyhlašte na dva dny příměří

Rusko z důvodů špatné situace souhlasilo se vznikem humanitárních koridorů. Otevřeny mají být každý den na tři hodiny. Umožní se vjezd konvojů s nezbytnou pomocí do města. „Vytvořili jsme sedm humanitárních stanic, jsou otevřené všem obyvatelům Alepa i všem, kteří budou ochotní složit zbraně. Jsou tam lékaři, teplé jídlo a pitná voda,“ prohlásil Rudskoj.

Něco jiného říká ruská strana, něco jiného říkají povstalci. Shodují se ale, že bezpečnostní koridory nejsou úplně bezpečné. Pro lidi, kteří jsou dneska ve východní části Aleppa, platí, že všichni, kdo mohli odejít, už odešli, a ti, co tam zůstali, jsou bez prostředků a nemají žádné kontakty. Jsou zoufalí. Proto se za ně OSN staví. Říká, nechte je na místě, nežeňte je ven z města, umožněte organizacím, aby jim doručily mezinárodní pomoc.
Pavel Novotný
novinář ČRo Plus

Podle OSN to ale nestačí. Příměří by podle organizace mělo trvat alespoň dva dny v kuse a opakovat se každý týden. „Přerušené dodávky vody v době veder znamenají pro děti vážné riziko nákazy,“ varoval mluvčí Dětského fondu OSN (UNICEF) Christophe Boulierac.

Obávám se, že teorie bezpečnostních koridorů je snaha z Aleppa vyhnat nejenom civilní obyvatelstvo, ale i některé bojovníky. A pak s ním krvavě zúčtovat. Myslím, že takový byl plán prezidenta Bašára Asada a Ruska.
Pavel Novotný
novinář ČRo Plus

Východ Aleppa ovládají povstalci, západ armáda věrná syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, která povstaleckou část dlouhodobě obléhá. Na straně povstalců bojují členové Fronty dobytí Sýrie, donedávna nazývané fronta An-Nusra. Armádě pomáhá ruské letectvo a v pozemních bojích pak členové libanonského Hizballáhu a také íránští bojovníci.

Lékaři: Do měsíce je město bez nemocnic

V povstalci ovládané části zůstává také poslední skupina lékařů. V naléhavém dopise, který adresovali prezidentu Spojených států Baracku Obamovi, varují, že pokud budou útoky na zdravotnická zařízení pokračovat ve stejné míře jako nyní, za měsíc již v Aleppu žádná nebudou.

Spojené státy podle lékařů nevyvinuly žádné úsilí, aby bylo ukončeno obléhání a nevyužily svůj vliv k prosazení ochrany civilistů. „Nepotřebujeme slzy, soucit, a dokonce ani modlitby; zoufale však potřebujeme vytvořit nad východním Aleppem bezletovou zónu, aby byly zastaveny útoky, a potřebujeme mezinárodní akci, která by zajistila, že Aleppo nebude znovu obklíčeno,“ apelují lékaři.

Lékaři uvedli, že za uplynulý měsíc bylo zaznamenáno 42 útoků na lékařská zařízení v Sýrii, z toho 15 na nemocnice, ve kterých pracují. „Nejvíce smutní jsme z toho, že musíme rozhodovat o tom, kdo bude žít a kdo zemře. Na pohotovost k nám přicházejí malé děti s tak vážnými zraněními, že musíme mezi nimi vybírat ty, u nichž je největší pravděpodobnost, že přežijí. A někdy nemáme ani potřebný materiál, abychom jim pomohli,“ popsali lékaři.

Boje o Aleppo
Zdroj: Reuters

Zdravotníci hlásí útok chlórem

Povstalci držená část syrského Aleppa se možná stala terčem chemického útoku. Několik lidí zemřelo na otravu chlórem, 55 dalších má dýchací potíže. Informuje o tom britský deník The Guardian s odvoláním na místní zdravotníky.

Podle nich shodil vládní vrtulník do východní části města 4 barelové bomby, z nichž jedna byla zřejmě naplněna chlórem. Zprávu zatím není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Lékaři však shromažďují kusy oblečení pacientů a fragmenty bomb jako důkazy.

Pravděpodobné použití chlóru je součástí snahy syrské armády dobýt zpět své ztracené pozice, znovu uzavřít povstaleckou část Aleppa a umožnit přístup humanitární pomoci do západní části, která je pod kontrolou syrské vlády.
Štěpán Macháček
zpravodaj ČRo v Ramalláhu

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura uvedl, že zvěsti o útoku chlorem se vyšetřují. „Existuje množství důkazů, že k tomu útoku skutečně došlo,“ řekl. Pokud se zprávy potvrdí, půjde podle něj o válečný zločin. Nejmenovaný představitel syrské armády obvinění o útoku chlorem ze strany Asadových jednotek popřel.