Odchod Britů z EU dělá starosti Španělům pracujícím na Gibraltaru

Rozhodnutí Spojeného království odejít z EU přineslo obavy z budoucnosti nejen prosperujícímu britskému Gibraltaru, ale i Španělům v sousedním městě La Línea de la Concepción. To je totiž na bohaté britské enklávě ekonomicky zcela závislé a bojí se tvrdšího režimu na společné hranici.

Odhaduje se, že na příjmech z Gibraltaru je závislá zhruba polovina obyvatel města La Línea de la Concepción. Většina z nich dělá číšníky, kuchaře nebo stavební dělníky. V jejich městě moc práce není.

Část obyvatel města si přivydělává i drobným pašováním levných cigaret a v krajních případech se pašují i drogy. „Máme jeden obrovský problém: Maroko je jenom čtrnáct kilometrů daleko, takže hašiš se do Evropy dostává především přes naši oblast,“ podotkl starosta města La Línea de la Concepción Juan Franco.

Starosta z těžké závislosti na Gibraltaru radost nemá, ale ví, že s tím nic nenadělá. „Všechny malé a střední podniky ve velké míře závisí na tom, co prodají klientům z Gibraltaru,“ uvedl Franco.

Španělé závislí na Gibraltaru mají obavy z brexitu (zdroj: ČT24)

Jediné východisko pro město vidí v těsné spolupráci s Gibraltarem. Stejná vůle je cítit i na druhé straně hranice. Existuje skupina, kde se společně řeší další postup. Je v ní například i bývalý gibraltarský vicepremiér.

„Máme řadu přátel ve Španělsku, ekonomických i společenských. Celá řada španělských politických stran v naší oblasti podporuje Gibraltar a náš ekonomický model, protože úzce spolupracujeme,“ řekl právník a bývalý gibraltarský místopředseda vlády Peter Montegriffo.

Na obou stranách jsou přitom cítit obavy z toho, jak se zachová centrální vláda v Madridu. Společné úsilí o překonání brexitu by totiž mohla narušit svými nároky na připojení Gibraltaru ke Španělsku.

Gibraltar
Zdroj: Marcos Moreno/ČTK/AP

Gibraltar leží v nejjižnějším cípu Pyrenejského poloostrova a představuje bránu do Středozemního moře. Poloostrov přezdívaný Skála nemá ani šest kilometrů čtverečních, přesto kvůli němu vede Madrid s Londýnem spory už století. Naposledy španělské úřady popudila stavba umělého útesu nedaleko gibraltarských břehů.

Součástí Španělska byl poloostrov do roku 1713, obývá ho zhruba 28 tisíc lidí. Madrid vznesl nárok na území už v roce 1963, Londýn to ale ignoruje. Španělský předseda vlády před třemi lety označil Gibraltar za „přežitek“ – poslední kolonii v Evropě – a opět si stěžoval na postoj Británie na půdě OSN.