Španělský premiér: Gibraltar, poslední kolonie v Evropě, je přežitek

Gibraltar – Gibraltar je „přežitek“. Tak označil španělský předseda vlády Mariano Rajoy britské zámořské území. Rajoy si na spory kolem Gibraltaru stěžoval na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Španělsko vzneslo nárok na území už v roce 1963. Nyní premiér požadavek zopakoval. Informoval o tom Telegraph.

Rajoy v rámci svého projevu na zasedání Valného shromáždění OSN opět vytáhl otázku Gibraltaru. „Britská kolonie je vedena od roku 1963 na seznamu nesamostatných území čekajících na dekolonizaci,“ prohlásil Rajoy. Premiér dodal, že jde o jediné podobné území v Evropě. „Tato situace má vliv na celistvost našeho vlastního území,“ konstatoval Rajoy.

Velká Británie podle něj ignoruje mandát Valného shromáždění OSN a závazek vůči Španělsku uvedený v Bruselské deklaraci z roku 1984. Rajoy podotkl, že tento přežitek „obtěžuje občany Gibraltaru a jeho okolí“. „Španělsko znovu apeluje na Británii, aby obnovila dvoustranný dialog a regionální spolupráci,“ řekl premiér.

Britský premiér David Cameron ale na konci srpna po setkání s gibraltarským guvernérem jasně řekl, že bude vždy bránit nároky britského území ve Středozemním moři.

David Cameron
Zdroj: ČTK/AP/Jon Super

Španělská vláda teď navrhuje čtyřstranné rozhovory, jichž by se účastnilo Španělsko, Británie, Gibraltar a regionální andaluská vláda. Gibraltar chce jednat jen s Británií a Španělskem.

Spor analyzují inspektoři EU

Pár hodin před Rajoyovým projevem navštívili španělsko-gibraltarskou hranici inspektoři Evropské unie, aby si posvítili na roztržku, která se rozhořela letos v létě.

Protest španělských rybářů
Zdroj: ČTK/ZUMA/Donovan Torres

Španělští pohraničníci zavedli na hranicích přísnější kontroly vozidel. Řidiči tak musejí trávit dlouhé hodiny v kolonách. Gibraltarský ministr Fabian Picardo prohlásil, že se Španělsko chová jako totalitní Severní Korea. Španělsko zase obvinilo Gibraltar z poškozování životního prostředí poté, co vytvořil umělý útes v jejích vodách.

Mluvčí EU ve Španělsku Miguel Puente oznámil, že úřady na obou stranách hranice plně spolupracují. Podle něj bude ještě nějakou dobu trvat, než inspektoři shromážděná data patřičně zanalyzují.