Dvě desítky novinářů míří před soud. Jsou prý napojení na organizátory puče

Celkem 21 tureckých novinářů zadržených kvůli pokusu o puč stanulo před soudem v Istanbulu. Na čtyři desítky žurnalistů úřady vydaly zatykač v pondělí - podezřívají je z napojení na duchovního Fethullaha Gülena, který podle Ankary stojí za zosnováním puče. Po některých reportérech policisté pátrají.

Během výjimečného stavu nechal prezident Recep Tayyip Erdogan uzavřít desítky deníků, rozhlasových a televizních stanic. Erdogan také vyčetl Západu, že stojí na straně vzbouřenců a neoceňuje, jak se Ankara s pučem vyrovnala.

Čistky začaly znepokojovat obě největší turecké opoziční strany. Celá parlamentní opozice přitom dříve pokus o puč odsoudila. „Zatýkání žurnalistů poškodí naši demokracii,“ prohlásil předseda největší opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu. „V Turecku nesmí nastat žádný hon na čarodějnice proti nevinným,“ dodal.

„Momentálně se z toho stále víc stává hon na čarodějnice,“ komentoval situaci i šéf prokurdské Lidové demokratické strany (CHP) Selahattin Demirtas. Dodal, že není příliš pravděpodobné, že by do puče byly zapojeny desetitisíce Gülenových sympatizantů.

Personální čistky v nejrůznějších institucích v Turecku se už dotkly přes 60 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátorů či učitelů, kteří byli buď zatčeni, nebo přišli o práci.

Policie zadržela více než 18 tisíc lidí a z nich 9677 čeká na soud. Pasy byly odebrány 50 tisícům lidí. Zadrženo bylo kolem 10 tisíc vojáků - mimo jiné třetina ze zhruba 360 tureckých generálů a více než 100 z nich už bylo obviněno.

Čistky zkomplikují naši spolupráci, zní z USA

Ředitel amerických zpravodajských služeb James Clapper varoval, že armádní čistky škodí turecko-americké spolupráci v boji proti IS. „Mnoho našich partnerů bylo vyhozeno z armády nebo zatčeno,“ poznamenal. „Není pochyb o tom, že to zkomplikuje a zdrží spolupráci s Turky,“ dodal.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu to ale odmítá. Clapperovy výroky označil za nešťastné.

„Jestli se (Američané) ptají, jestli byl boj proti Daesh (Islámskému státu) oslaben v důsledku čistek v armádě, tak můžeme říct, že ne. Když je nyní armáda očištěna… je důvěryhodnější a pro boj efektivní,“ prohlásil šéf turecké diplomacie.

Turecko je v rámci NATO významným americkým spojencem. Z turecké letecké základny v Incirliku pořádá mezinárodní koalice vedená USA nálety na bojovníky Islámského státu v Iráku a v Sýrii. Tyto vzdušné operace byly po pokusu o puč načas zastaveny.