Radikálové spáchali atentát u syrsko-turecké hranice: Desítky mrtvých, 140 zraněných

Při atentátu v syrském Kámišlí u hranic s Tureckem zemřelo 44 lidí. Dalších nejméně 140 osob utrpělo zranění. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Jedna z výbušnin byla v Kámišlí poblíž tureckých hranic umístěna v automobilu, druhá na motorce. K explozi došlo nedaleko kurdské bezpečnostní centrály a vládní budovy, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Následoval výbuch plynové nádrže, který byl původně považován za druhý atentát. Jedna z explozí byla tak silná, že se třásly výkladní skříně obchodů i v nedalekém tureckém městě Nusaybin. Dva lidé tam utrpěli zranění.

Kámišlí ovládají Kurdové, na něž IS útočil už v minulosti. Asadův režim má pod kontrolou jen místní letiště.

Syrské demokratické síly (SDF), tedy koalice vedená Kurdy a podporovaná ze vzduchu mezinárodní koalicí, zahájily loni ofenzivu proti IS v provincii Hasaká, kde nyní došlo k atentátům. Od té doby se jim podařilo dostat pod kontrolu řadu oblastí ovládaných radikály.

Demokratické síly Sýrie se zformovaly loni na popud Spojených států. Mají až 25 tisíc členů a hlavní složkou jsou kurdské milice. Odhaduje se, že Arabů je v této koalici asi pět tisíc.