Střelec z Baton Rouge pálil cíleně na policisty, zřejmě šlo o akt odvety

Střelec, který v neděli ve městě Baton Rouge na jihovýchodě USA zabil tři policisty a další tři zranil, měl od počátku v úmyslu útočit na příslušníky bezpečnostních složek. Potvrdil to mluvčí městské policie Mike Edmonson. Známé je i to, že útočník dříve identifikovaný jako Gavin Eugene Long, byl v minulosti příslušníkem americké námořní pěchoty a loni v květnu si legálně změnil jméno na Cosma Ausara Setepenru.

Long před svým činem vyzval k odvetě za chování policistů vůči lidem černé pleti. Během útoku jej policisté zastřelili. Policie podle Edmonsona vyslýchá osoby, které měly k vrahovi blízko. Obsah jejich výpovědí ani žádné další podrobnosti zatím policisté nesdělili.

Gavin Long na jednom ze svých videí
Zdroj: ČT24

K možným motivům střelce se úřady zatím odmítly vyjádřit. Zpravodajské servery ale přinesly informace, že Long na internetu před činem zveřejnil videa, na kterých poukazuje na špatné chování policistů vůči černochům a vyzývá k „odvetě“. Na jednom ze záznamů Long ujišťuje, že nepatří k žádné extremistické skupině, je prý jen „spojen se spravedlností“, píše BBC.

Útočník se hlásil k radikální černošské organizaci, jejím členem ale nebyl

Long alias Setepenra se nicméně hlásil k černošské organizaci Washitaw Nation, jejíž členové se považují za svrchovaný národ původních Američanů. Washitaw Nation je součástí hnutí Sovereign Citizen Movement (Hnutí suverénních občanů), které neuznává vládu na federální, státní ani obecní úrovni. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) toto hnutí považuje za extremistické a násilné.

Frederix Joe Washington, jeden z čelných představitelů Washitaw Nation, podle agentury Reuters řekl, že Long členem skupiny není. Řekl také, že ho nezná a že lidé se často k uskupení hlásí, i když k tomu nemají svolení.

Smrt tří policistů tedy byla pravděpodobně reakcí na incident ze začátku července, kdy policisté za nejasných okolností zastřelili v Baton Rouge černocha Altona Sterlinga. Jeho smrt vyvolala po celých Spojených státech protesty proti chování policie vůči černochům.

Long, který měl trvalé bydliště v Kansas City, svůj čin spáchal v den svých 29. narozenin. Stopy po případných spolupachatelích policie nemá, stále však existenci kompliců nevylučuje.

Gavin Long sloužil od srpna 2005 do srpna 2010 v americkém námořnictvu. Od června 2008 do ledna 2009 se účastnil mise v Iráku. Vysloužil si během ní několik medailí a vyznamenání. Následně byl z armády čestně propuštěn.