Další tři mrtví policisté v americkém Baton Rouge, střílel 29letý černoch

V americkém Baton Rouge – městě už tak plném napětí kvůli nedávné smrti černocha policejní zbraní – byli v neděli zastřeleni tři strážníci a další tři zraněni. Útočník černé pleti Gavin Long byl zabit už během střelby a byl nejspíš jediným střelcem. Informace, že by mohli být na útěku další dva střelci, se tak nepotvrdily. Motiv činu zůstává neznámý - Long v minulosti působil v jednotkách americké námořní pěchoty.

K incidentu došlo kolem deváté hodiny ranní místního času (kolem 16:00 SELČ) zhruba jeden kilometr od policejního ústředí u čerpací stanice na louisianské dálnici Airline Highway.

Policejní ústředna podle zdroje CNN obdržela hlášení o „podezřelé osobě“, která kráčí po dálnici s útočnou puškou. Když strážníci dorazili na místo, muž spustil palbu a zasáhl nejméně šest lidí.

Zranění policisté leží v nemocnici ve vážném stavu, sdělil bezpečnostní zdroj televizi CNN. „Je to nepochopitelný a neospravedlnitelný útok na nás všechny v době, kdy tolik potřebujeme jednotu,“ vyjádřil guvernér Louisiany John Bel Edwards.

Long podle vojenských záznamů sloužil v americké námořní pěchotě od srpna 2005 do srpna 2010 a dosáhl hodnosti seržanta. V období od června 2008 do ledna 2009 působil v Iráku a získal několik medailí.

List The Wall Street Journal s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním uvedl, že Long byl spojený s protivládní skupinou New Freedom Group. Našla se u něj také kartička odkazující k hnutí Washitaw Nation – skupinou černošských separatistů, kteří hlásají vznik samostatného státu v rámci USA, definovaném podle etnika.

Následky střel mířených na policejní vůz
Zdroj: Reuters

Obama: Násilí proti policistům nic neomlouvá

Útok ostře odsoudil americký prezident Barack Obama, podle něhož nic neospravedlňuje násilí proti policistům. Poznamenal také, že podobné útoky se dějí příliš často. Američany vyzval k tomu, aby se vyhýbali rétorice, která pobuřuje a rozděluje společnost.

„Bez ohledu na motiv tohoto činu úmrtí třech statečných důstojníků ukazuje, jakému nebezpečí musí policie čelit každý den,“ uvedl Obama. „Jako národ musíme říct nahlas a jasně, že nic neospravedlňuje násilí proti policejním důstojníkům,“ dodal prezident. 

Vyšetřovatelé před několika dny zatkli tři muže, kteří údajně plánovali útoky právě proti strážníkům v Baton Rouge. 

Baton Rouge zažehlo novou válku v ulicích

V louisianské metropoli na začátku měsíce policisté několika výstřely zabili sedmatřicetiletého černocha Altona Sterlinga při zatýkání. Následovala vlna protestů proti policejnímu násilí vůči příslušníkům menšin. 

Policisté tehdy Sterlinga kontrolovali na základě anonymního udání, že vyhrožoval střelnou zbraní. Policisté tvrdí, že odmítal spolupracovat a že se při následné vzájemné potyčce natahoval pro zbraň, kterou u sebe měl. Zákrok včetně střelby natočilo několik svědků na mobilní telefony. Případ prošetřuje mimo jiné ministerstvo spravedlnosti.

Demonstrace v ulicích Baton Rouge po zastřelení Altona Sterlinga
Zdroj: Reuters

Poté došlo k podobnému incidentu ve státě Minnesota. Obětí policejního zásahu se stal 32letý řidič Philando Castile. Spolu s ním bylo v autě dítě a jeho přítelkyně, která události přenášela přes sociální síť. Před střelbou si podle její výpovědi Castile sahal do kapsy, aby se policistovi identifikoval.

Střelec v Dallasu poté během tamního protestu proti událostem v Baton Rouge zastřelil pět policistů. Útočník, pětadvacetiletý Micah X. Johnson, před smrtí řekl, že ho rozrušila nedávná policejní střelba a že jeho motivem bylo zabít bělochy, zejména „bílé policisty“. Policie jej posléze zabila odpálením bomby, kterou do jeho úkrytu poslala přes robota.