Venezuela opět pustila své hladové občany na nákup do Kolumbie

Desetitisíce Venezuelanů vyrazily do Kolumbie na nákup (zdroj: ČT24)

Již podruhé v tomto měsíci otevřel venezuelský socialistický režim své hranice s Kolumbií. Umožnil tak lidem, aby si v sousedním státu nakoupili základní potraviny a léky. Možnosti využily desetitisíce. Venezuela se potýká s vleklou hospodářskou krizí, která vyvolává rozsáhlé protesty. Hranici s Kolumbií proto prezident Nicolás Maduro nechal vloni z bezpečnostních důvodů uzavřít.

Most Simóna Bolívara spojuje venezuelské město San Antonio del Táchira s Cúcutou v Kolumbii. Právě přes něj se Venezuelané vypravili do sousední země sehnat základní potraviny. Rýže, oleje, mouky nebo cukru je totiž ve Venezuele nedostatek.

Krátkodobého otevření hranic využily desetitisíce lidí. „Čím si teď procházejí Venezuelané, je něco neslýchaného. Musejí jít pěšky víc než hodinu proto, aby naplnili své nákupní tašky a využili všeho, co Kolumbie má,“ láteří obyvatel Venezuely Leonardo Colmenares.

Jídla v Kolumbii nebylo dost

Sobotní otevření hranice ale zastihlo obchody v pohraniční Cúcutě nepřipravené. Venezuelská vláda původně tvrdila, že hranici zprůchodní v neděli. Sobotním otevřením se chtěla vyhnout nahromadění obrovských davů.

Minulý týden, kdy možnosti zásobit se využilo 35 tisíc Venezuelanů, se totiž most ucpal a vznikla dlouhá fronta, v níž docházelo k tlačenicím. Tentokrát bude počet nakupujících ještě vyšší, rozloží se však do dvou dnů - do Kolumbie smějí Venezuelané i v neděli.

Kolumbijské úřady tak narychlo zajišťovaly dostatečné množství zásob. „Naším záměrem je přijmout všechny, a to pokud možno tím nejlepším způsobem. Zajistili jsme také všechny mechanismy veřejné dopravy takovým způsobem, aby se lidé mohli v bezpečí a včas vrátit do svých domovů ve Venezuele,“ uvedl guvernér kolumbijského deparmentu Norte de Santander William Villamizar.

Venezuela chudobná

Ekonomika skoro třicetimilionové země je závislá na vývozu ropy. Její nízké ceny připravily vládu o značnou část příjmů. Nedostatkem základních potravin a léků trpí podle odhadů asi 80 procent obyvatel Venezuely. Nejhůř jsou na tom chudí. Mnozí nemají jídlo pro své děti.

„Mouka se tu prodává za dva a půl dolaru, rýže se tu prodává za dva a půl dolaru. Pokud pracujete za minimální plat, nemůžete si toho nakoupit dostatek,“ popisuje situaci v zemi jedna z obyvatelek Caracasu. Krom toho se na jídlo stojí mnohahodinové fronty. Do sousední Kolumbie tak lidé často vyráží i nelegálně.

Opozice tvrdí, že za potravinovou krizí stojí špatná politika prezidenta Madura. Ten naopak situaci označuje za protivládní spiknutí, ve kterém se opoziční síly spojily se Západem. Krize je podle něj jen prostředkem, jak svrhnout jeho vládu.