Velení nad zásobováním Venezuely přebírá osobně Maduro

Vojáci budou ve Venezuele dohlížet na distribuci jídla a léků, rozhodla tamní vláda. Snaží se tak zmírnit kritický nedostatek potravin v zemi. Venezuelská armáda také převzala kontrolu nad pěti největšími přístavy, aby podle prezidenta Nicólase Madura ovládla zásobování. Hlava státu nyní prodloužila stav ekonomické nouze o další dva měsíce. Výjimečný režim přitom trvá od ledna.

„Obsadili jsme pět klíčových přístavů země: Guanta, La Guaira, Puerto Cabello, Maracaibo a Guamache,“ oznámil Maduro po setkání s ministrem obrany. V čele úřadu spravujícího venezuelské přístavy stanul generál Efraín Velasco Lugo.

Maduro vyjádřil naději, že pod novým vojensko-civilním vedením přístavy začnou „fungovat tak, jak mají“. Dosud podle něj v přístavech panoval chaos, který nahrával korupci.

Tváří v tvář nedostatku základních potravin a léků Maduro rozhodl, že spolu s ministrem obrany Padrinem zcela převezme „velení nad zásobováním země“. Koordinovat chce práci všech ministerstev, které mají na starosti zásobování.

Armáda hlídá pořádek ve frontě na olej a margarín
Zdroj: Reuters

Kvůli jídlu lidé rabují obchody i za bílého dne. Výjimkou nejsou potyčky na ulicích, lidé se perou dokonce i o mouku.

Kvůli eskalujícím protestům obyvatel otevřela vláda o víkendu na několik hodin hraniční přechody s Kolumbií, aby si zde Venezuelané mohli nakoupit. Desetitisíce lidí vzalo kolumbijské supermarkety doslova útokem.

Už v roce 2003 zavedla socialistická vláda v Caracasu kontrolu cen základního zboží, aby je zpřístupnila i chudým. Podle BBC se ale až 40 procent dotovaného zboží pašuje do Kolumbie, kde je se ziskem prodáváno.

Maduro a armáda přebírají řízení zásobování země (zdroj: ČT24)

Zahraniční firmy odcházejí, dělníci obnovují výrobu v zavřených továrnách

Z Venezuely také odcházejí zahraniční firmy, naposledy zavřela továrnu společnost Kimberly-Clark, která vyrábí například dětské pleny Huggies či kapesníčky Kleenex.

Venezuelané se bouří kvůli nedostatku zboží
Zdroj: Ariana Cubillos/ČTK/AP

Kvůli nemožnosti získat suroviny a devizy a vzhledem k vysoké inflaci a cenové regulaci „je nemožné, abychom pokračovali v našem podnikání“, oznámila firma po zastavení poslední výrobní linky. Dodala, že během odstavení výroby nebude v zemi distribuovat ani prodávat své zboží, což zřejmě ještě prohloubí krizi v zásobování těmito komoditami.

Venezuelská vláda ovšem považuje uzavření továrny za nezákonné a rozhodla se v ní obnovit výrobu. „Firma Kimberly je v rukou zaměstnanců, kteří znovu spustili výrobu a pracují,“ oznámil prezident Maduro.

Krize vyvolává další rozsáhlé protesty lidí, kteří si přejí Madurův odchod. Ten to ale odmítá. Stejně jako dialog s opozicí, která se snaží vypsat referendum za jeho odvolání.