Bangladéš v reakci na krvavý útok zakázal islámskou televizi

Bangladéšské úřady zakázaly islámskou televizní stanici Peace TV. Reagují na teroristický útok z 1. července, kdy islamisté zaútočili na kavárnu v Dháce, kterou využívají i zahraniční diplomaté a zabili tam 22 lidí. Podle úřadů je televize jednou z možných příčin radikalizace mladých lidí.

Sedm ozbrojenců brutálně povraždilo v kavárně 20 hostů, z nichž 17 byli cizinci z Itálie, Japonska a Indie. Bezpečnostní síly šest lidí zabily a jednoho zadržely. K útoku se přihlásili radikálové z takzvaného Islámského státu, podle vlády jej má ale na svědomí nejspíš místní zakázaná islamistická skupina, která dokázala ke spáchání útoku přesvědčit několik dobře situovaných a vzdělaných mladých mužů.

„Peace TV není v souladu s muslimskou společností, koránem, bangladéšskou ústavou, naší kulturou, zvyky a rituály,“ oznámil ministr informací po jednání vlády a nejvyšších bezpečnostních představitelů, na kterém se rozhodlo o zákazu stanice.

Hlavní tvář televize Peace TV, kontroverzní kazatel Zaik Naík, popírá veškerá nařčení z pobízení k teroristickým útokům. „Hovořil jsem s bangladéšskými úředníky. Řekli mi, že nevěří, že já inspiruji teroristy, aby zabíjeli nevinné lidi,“ ujistil Naík místní tisk.

Naopak jeden z bangladéšských ministrů oznámil, že Naík je pod kontrolou bezpečnostních složek: „Naše zpravodajské služby vyšetřují jeho aktivity. Jeho přednášky se jeví být dost provokativní.“

Naík je znám svými radikálními názory; homosexuálové by podle něj měli být odsouzeni k smrti. Kvůli svým nenávistným názorům má zákaz vstupu do Velké Británie a Kanady. V Malajsii je společně s dalšími 15 islámskými učenci zakázán.

Peace TV vysílá 24 hodin denně z Dubaje v angličtině, urdštině, čínštině a bengálštině.