Při islamistickém útoku v restauraci v Dháce zahynulo 22 lidí

UDÁLOSTI: Útok v bangladéšské metropoli (zdroj: ČT24)

Ozbrojenci, kteří vpadli v pátek večer do restaurace v bangladéšské Dháce, pozabíjeli uvnitř dvacet lidí. Devět z nich jsou Italové. Při přestřelce s policií zabili také dva její příslušníky. Po celou noc pak útočníci drželi v restauraci další lidi jako rukojmí. Ráno dovnitř vpadli vojáci a část ze zadržovaných osvobodili. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát.

Podle svědectví lidí, jimž se podařilo na počátku útoku z restaurace utéct, drželi ozbrojenci uvnitř asi dvacet rukojmích. V té době ale již byla řada lidí mrtvých, podle prohlášení bangladéšské armády většina z dvaceti obětí zemřela již v pátek večer. Generál Asraf Čaudhrí uvedl, že je útočníci podřezali. Podle agentury Reuters šlo o cílené vraždy. S odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním popsala, že ozbrojenci nařídili Bangladéšanům, aby vstali, a potom začali zabíjet ostatní. Podle některých svědků zabíjeli útočníci ty, kdo neuměli citovat z koránu.

Další lidé zahynuli při ranní osvobozovací operaci. Při ní také vojáci zastřelili šest útočníků a jednoho zajali. Mluvčí bangladéšské armády Rašidul Hasan potom uvedl, že jsou všemi oběťmi cizinci, později však své prohlášení zpochybnil. Mezi zachráněnými ale byl pouze jeden Japonec, který utrpěl zranění, a dva lidé ze Srí Lanky. Ostatní vysvobození rukojmí jsou Bangladéšané.

Předsedkyně bangladéšské vlády Šajch Hasína Vadžídová po útoku vystoupila s ostrým prohlášením. Řekla, že se její země musí postavit teroru, který ji zaplavuje, a to za každou cenu. „Jsme rozhodnuti zachovat svoji svobodu,“ uvedla. Současně zpochybnila víru útočníků. „Neznají žádné náboženství, jejich vírou je jen terorismus,“ řekla premiérka. Vyhlásila také dvoudenní státní smutek.

Mezi zabitými civilisty jsou hlavně Italové a Japonci (zdroj: ČT24)

Oběťmi jsou hlavně Italové a Japonci

Mezi mrtvými jsou především Italové a Japonci. Italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni potvrdil devět italských obětí. „Další člověk je nezvěstný. Možná se skrývá nebo je mezi zraněnými. Pátráme po něm,“ uvedl.  Italský premiér Matteo Renzi útok odsoudil. „Itálie pospolu čelí tragédii radikálního islámu. Neustoupíme před šílenstvím těch, kdo se snaží zničit naše každodenní životy,“ řekl.

Vrchní tajemník japonského kabinetu Yoshihide Suga poté potvrdil, že teroristé v restauraci zabili sedm japonských občanů. Další obětí byla devatenáctiletá studentka z Indie, uvedla indická ministryně zahraničí. Podle prohlášení amerického ministerstva zahraničí zahynul také jeden občan USA. Zbylí dva mrtví civilisté jsou pravděpodobně Bangladéšané.

Teroristé drželi rukojmí celou noc

Do španělské restaurace Holey Artisan v diplomatické čtvrti v Dháce vtrhli ozbrojenci v pátek asi v devět hodin večer místního času (17:00 SELČ). „Dva lidé začali střílet do vzduchu. Křičel jsem a běžel do bezpečí. Zavřeli bránu a za křiku 'Bůh je veliký' v arabštině začali střílet. Všichni hosté právě jedli,“ popsal svědek útoku.

Příslušníci bangladéšských ozbrojených složek v době obléhání restaurace
Zdroj: ČTK/imago stock&people

Zranění utrpěly také asi tři desítky policistů, kteří se krátce po přepadení kavárny dostali do přestřelky s teroristy. Dva policisté zemřeli, deset je v nemocnici v kritickém stavu. Po zbytek noci bezpečnostní složky oblast obléhaly, ale nezaútočily. Zástupci armády hovořili o snaze vyjednávat. Podle strýce jednoho z rukojmích také přišla z restaurace zpráva, že jsou teroristé připraveni zajatce pobít, pokud budou policisté střílet.

Záchranná operace začala až ráno, zapojilo se do ní přes sto policistů a vojáků a na místě bylo několik obrněných vozidel. Jak probíhala, není zřejmé, policie oblast uzavřela a média vykázala. Byla ale slyšet ohlušující střelba.

Islámský stát nebo Al Káida?

K útoku se hned v pátek v noci přihlásila organizace Islámský stát (IS). Objevily se ale pochybnosti o tom, kdo za přepadením restaurace skutečně stojí. Úřady zatím tvrzení IS nepotvrdily. CNN spekuluje, že by organizátorem útoku mohla být Al Káida, která je v této oblasti aktivnější. Současně ale upozornila, že dosud vždy se odpovědnost, k níž se IS přihlásil, potvrdila. Navíc Al Káida zpravidla neorganizuje takto velké skupiny.

Obě teroristické organizace již v Bangladéši zanechaly krvavou stopu. Zatím ale nešlo o velké útoky, nýbrž o vraždy lidí, kteří se radikálním islamistům znelíbili – liberálů nebo členů náboženských či sexuálních menšin.