Atentátníci z istanbulského letiště jsou prý Čečenec, Uzbek a Kyrgyz

Tři sebevražední atentátníci, kteří v úterý zaútočili na Atatürkově letišti v Istanbulu, měli podle provládního tureckého deníku Yeni Safak ruské, uzbecké a kyrgyzské občanství. Ještě předtím list Hürriyet napsal, že jeden z pachatelů byl Čečenec Osman Vadinov (podle některých médií Vadimov). Turecká policie při raziích zadržela celkem třináct lidí. Počet obětí útoku mezitím vzrostl podle nejnovějších informací tureckého ministra vnitra na 44. Mezi oběťmi je i 19 cizinců, dalších 97 zraněných lidí zůstává v nemocnicích.

Podle tureckých médií Vadinov přišel do Turecka loni ze syrského města Rakka, bašty organizace Islámský stát. Právě tu podezírá turecká vláda ze zodpovědnosti za úterní sebevražedný atentát.

V řadách Islámského státu bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, z nichž mnozí jsou veteráni z čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad Islámského státu však nejsou Čečenci příliš proslulí. 

Turecká média v noci na čtvrtek zveřejnila fotografie domnělých tří teroristů z istanbulského letiště tak, jak je zachytily letištní bezpečnostní kamery. Jeden z nich měl i přes letní teplé počasí teplou bundu, druhý měl na sobě sako.

Rozkrývání tragédie v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Turecká policie podle agentury Anadolu zadržela v souvislosti s útokem 13 lidí podezřelých z kontaktů s radikály z IS. Při razii v několika istanbulských čtvrtích zasahovala současně na 16 adresách. Mezi zadrženými jsou podle Anadolu tři cizinci. Jejich národnost úřady neoznámily.

Britský deník The Daily Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální sunnitská organizace Islámský stát vyhlásila chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce, na ovládaných územích v Iráku a Sýrii.

Průběh atentátu je stále nejasný

Jak přesně se sebevražedný atentát na Atatürkovo letiště odehrál, panují stále nejasnosti. Turecké úřady tvrdí, že bezpečnostní opatření na třetím nejrušnějším evropském letišti rozhodně neselhala.

„Když se teroristům nepodařilo projít přes bezpečnostní skenery u vchodu, vrátili se pro zbraně a na kontrolní stanoviště pak začali střílet,“ prohlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Události: Jak došlo k útoku v Istanbulu? (zdroj: ČT24)

Sled událostí je ale zatím nejasný. Podle oficiálních tureckých zdrojů se první atentátník odpálil u bezpečnostní kontroly při vchodu, aby způsobil chaos a aby druhý útočník mohl proniknout do budovy. Tam se pak v prvním patře odpálil. Třetí se podle oficiálních zdrojů odpálil také venku.

Podle dvou tureckých anonymních zdrojů, které citovala agentura AP, se jeden z útočníků odpálil v příletové hale, jeden pronikl o patro výš a odpálil se v odletové hale, a třetí spustil detonaci před vchodem. Žádný z útočníků prý nebyl Turek.

K zodpovědnosti za útoky se zatím nikdo nepřihlásil, turecká vláda je ale připisuje teroristické organizaci Islámský stát (IS). Podle novináře BBC Franka Gardnera, který se specializuje na ozbrojené konflikty a terorismus, není překvapující, že IS se k útoku ani po dvou dnech nepřihlásil.

Druhou organizací, která provádí teroristické útoky v Turecku, jsou kurdští separatisté. Ti ale podle BBC cílí primárně na tureckou policii a armádu.

Útoky na istanbulském letišti si vyžádaly 42 obětí, včetně 13 cizinců. Dalších 230 lidí sebevražední atentátníci zranili. Stovka lidí zůstává v nemocnici, z toho čtyřicet osob je na jednotkách intenzivní péče.

Příbuzní obětí atentátu v Istanbulu
Zdroj: Reuters

Erdogan: Atentátníci si připravili místo v pekle

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu večer o atentátnících prohlásil, že si „připravili místo v pekle“. Na útoku podle něj není nic, co by mělo souvislost s náboženstvím, konkrétně s islámem. „A to by měli být muslimové?,“ zeptal se podle agentury Anadolu Erdogan v Ankaře.

Provoz na Atatürkově letišti v Istanbulu byl částečně obnoven již ve středu ráno a zatímco ve středu zrušily Turkish Airlines na 340 letů, ve čtvrtek podle jejich stránek žádný zrušený let neohlásily. Přílety z Istanbulu i odlety do této destinace nejsou podle stránek pražského ruzyňského letiště omezeny ani z Prahy.

Světová města se pietně halí do tureckých barev:

Braniborská brána v barvách Turecka
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Královský palác v Amsterdamu: 

Starý most v Mostaru: