Sanders dá ve volbách hlas Clintonové

Demokratický prezidentský kandidát Bernie Sanders bude ve volbách hlasovat pro svou sokyni z primárek Hillary Clintonovou v jejím souboji s republikánem Donaldem Trumpem. Sanders to řekl v amerických médiích. Vermontský senátor již tento týden uznal, že se očividně nestane na červencovém nominačním sjezdu strany oficiálním prezidentským kandidátem.

Sanderse během stranických primárek porazila jeho rivalka Clintonová, která si zajistila dostatek hlasů delegátů sjezdu pro nominaci.

„Udělám vše, co bude v mých silách, pro porážku Donalda Trumpa. Myslím, že by to byla v mnoha ohledech katastrofa, kdyby byl Trump zvolen prezidentem,“ uvedl Sanders. I přes tato prohlášení ale Sanders zatím Clintonovou oficiálně v jejím tažení do Bílého domu nepodpořil a z kampaně neodstoupil.

„Hlavní politický úkol, který nás čeká v příštích pěti měsících, je zajistit, že Donald Trump bude poražen, a to tvrdě. Já osobně se chystám převzít svou roli v tomto procesu velmi brzy,“ řekl Sanders v projevu přenášeném na internetu, který podle organizátorů jeho kampaně sledovalo na 200 tisíc lidí. Podrobnosti o své roli ale Sanders neuvedl, stejně jako neuznal prohru v nominačním souboji s Clintonovou.

Bernie Sanders
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Podle Sanderse však vítězství nad Trumpem nesmí být jediným cílem demokratů. Vyzval své stoupence, aby se na letním sjezdu strany, který by měl potvrdit Clintonovou jako prezidentskou kandidátku, zasadili o prosazení cílů, které sám zastával v kampani. Mimo jiné by se podle něj měla strana přihlásit k plošné minimální mzdě 15 dolarů (360 korun) za hodinu, k zákazu prodeje automatických zbraní a měla by odmítnout dohodu o volném obchodu s EU známou jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Sanders uvedl, že o svých politických cílech jednal i s Clintonovou. „Není tajemstvím, že Clintonová a já máme velké rozpory v některých otázkách. Je ale také pravda, že v jiných oblastech jsou naše postoje velmi blízké,“ řekl Sanders.