Nový zabiják? V Asii usmrtily blesky stovky lidí, experti viní změny klimatu

V Bangladéši už letos zemřelo v důsledku úderu bleskem 261 lidí, což je pouze o čtyři méně než za celý předchozí rok. V Indii dokonce hlásí 93 obětí během dvou dnů, většinou jde o farmáře. Blesky zabíjí hlavně v období mezi březnem a červencem, kdy jsou silné monzunové deště. Řada odborníků spojuje fenomén se změnami klimatu.

Každý rok zabijí blesky v Indii asi dva tisíce lidí. Statistika je stejná už jedenáct let. „Mnoho z obětí jsou děti a ženy,“ oznámil indický úředník. „Když začalo pršet, šli jsme se schovat, blesk nás tam udeřil. Pak jsem upadl do bezvědomí,“ vzpomíná jeden z přeživších. Indický premiér vyjádřil „hlubokou lítost nad ztrátou lidských životů“.

Bangladéšská vláda už přidala zásah bleskem do seznamu přírodních katastrof, jako jsou záplavy, sucha nebo zemětřesení. Od roku 2010 zemřelo v zemi v důsledku zásahu bleskem 1476 osob. Rodinám obětí vyplácejí úřady až 310 dolarů.

„Měsíce duben, květen a červen jsou v Bangladéši nejteplejší. Vlhký vzduch rychle stoupá vzhůru, kde se setká se suchými severozápadními větry, dojde k ochlazení a tvoří se velké bouřkové mraky,“ prohlásil profesor fyziky a astronomie Dipen Bhattacharya.

S tím, jak se svět ohřívá, lze očekávat, že bude blesků dál přibývat. Ze studie Berkeleyské univerzity z roku 2014 vyplynulo, že možnost úderu blesku se zvyšuje s každým stupněm Celsia navíc o 12 procent. Do konce století může být blesků až o polovinu více.

Podle expertů může vyšší úmrtnost souviset také s růstem populace a odlesňováním, jelikož vysoké stromy dříve lidi před blesky chránily. Ohroženi jsou hlavně farmáři pohybující se na otevřených polích s kovovými zemědělskými stroji, ale i lidé stojící poblíž sloupů elektrického napětí.

Někteří experti si myslí, že pravděpodobnost úderu zvyšují rovněž mobilní telefony, jiní to ale považují za nepravděpodobné.