Vražda poslankyně Coxové může podle analytiků ovlivnit britské referendum

Vražda britské poslankyně Jo Coxové může mít podle analytiků dopad i na nadcházející referendum o setrvání Británie v EU. Podle televize CNBC může tragická událost posílit tábor Britů, kteří chtějí v Unii zůstat. Coxová se stavěla proti brexitu. Útočník, který ji ve čtvrtek napadl ve městě Birstall, podle svědků křičel „Britain First“ (Británie především), což je i název britské krajně pravicové strany.

„Vražda Coxové může změnit psychologii kampaně v Británii. Ti, kdo jsou pro setrvání země v EU, mohou těžit z této tragické události. Může to zvýšit jejich šance,“ uvedl pro CNBC ředitel Globálního finančního institutu Fariborz Moshirian.

Jiní odborníci zase říkají, že událost sice před referendem citelně zhoršila náladu v Británii, ale dlouhodobé politické přesvědčení většiny lidí nezmění. Podle posledního průzkumu Financial Times je pro setrvání v EU 43 procent dotázaných a pro odchod 48 procent. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Tábory zastánců i odpůrců setrvání Británie v EU zrušily všechny akce, včetně těch naplánovaných na sobotu. Příznivci brexitu uvedli, že kampaň v neděli obnoví. Labouristická strana, která podporuje setrvání země v evropském bloku, pozastavila kampaň na celý víkend.

Podle některých britských médií mohl k tragické události přispět i agresivní tón kampaně před referendem. To proběhne už ve čtvrtek 23. června. Po oznámení výsledku se v pátek v Bruselu sejdou předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Schůzky, na které se bude jednat o dalším postupu, by se měl zúčastnit i nizozemský premiér Rutte.

Někteří politici útok spojují s přesvědčením Coxové

Přestože motiv útočníka stále není znám, už i někteří politici na sociálních sítích spojují útok s postojem Coxové vůči členství v EU. Eurokomisař pro migraci, vnitřní záležitosti a občanství Dimitris Avramopulos na Twitteru napsal, že zemřela kvůli své oddanosti pro evropskou demokracii a že extremismus živí nenávist.

Pod jeho příspěvkem se ovšem začaly objevovat komentáře, podle kterých tragickou událost zneužívá k politickým účelům.

Podobnou reakci zveřejnil také francouzský konzervativní politik a bývalý premiér Francie Alain Juppé. Podle něj byla Coxová zavražděna kvůli svému přesvědčení. „Nenávist je jed pro demokracii,“ uvedl.

Kvůli uctění památky poslankyně se v pondělí na žádost předsedy labouristů Jeremy Corbyna mimořádně sejde britský parlament. Corbyn spolu s premiérem Davidem Cameronem uctil památku Coxové přímo v Birstallu, kde byla ve čtvrtek zavražděna. Corbyn označil vraždu za „útok na demokracii“. Podle Camerona je třeba z politiky vyhnat „nenávist, nejednotu a nesnášenlivost“.

Coxovou napadl útočník na ulici v jejím volebním okrsku v severoanglickém městě Birstall. Policisté zadrželi 52letého muže, který je považovaný za útočníka. List The Sun uvedl, že jde o duševně nemocného Tommyho Maira, který žil v ústraní od smrti své babičky před 20 lety a podstoupil delší psychiatrickou léčbu. Policie o motivu činu odmítá spekulovat.