Irácká armáda se probojovala řadami islamistů do centra Fallúdže

Irácké jednotky dobyly hlavní vládní budovu v centru Fallúdže. Armáda uvedla, že na radnici vztyčila vlajku. Ofenziva v baště islamistů ale pokračuje – radikálové mají stále pod kontrolou některé části města. Armáda dosud ovládala hlavně předměstí.

Federální policie vztyčila v pátek iráckou vlajku nad budovou radnice. „Osvobození vládní budovy, která je hlavním orientačním bodem ve městě, symbolizuje obnovení autority státu,“ uvedl federální policejní náčelník Raed Shaker Jawdat, jehož citovala agentura AFP.

„Sídlo guvernéra se nachází v širším centru Fallúdže nedaleko strategické dálnice, která spojuje jordánský Ammán s iráckým Bagdádem. To by znamenalo, že se vládním vojskům podařilo dosáhnout klíčové strategické komunikace a Islámský stát je spíše v defenzivě a bude se bránit především na západě města,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Irácký generál mluví o „desítkách mrtvých islamistů“

Vládní síly prý vykázaly nezdolnost, když se snažily probojovat přes bojovníky IS do centra města. Jeden z iráckých generálů už ve čtvrtek sdělil, že při příchodu vojáků do vládní čtvrti zemřely desítky radikálů. 

Velitel Hajdar Ubajdí ze speciální jednotky řekl agentuře AP, že se vojáci snaží obsadit nemocnici a odklízejí nálože z ulic v okolí vládního komplexu, v němž jsou kanceláře místní správy a policejní stanice. Členové IS se podle vojáků ukrývají v okolních budovách, které je třeba prohledat.

Válka v Iráku je podivná. Cíle ofenziv se oznamují dopředu. Bojuje se nejen zbraněmi, ale i propagandou. Islamisté tak měli čas se připravit. Ve Fallúdži je odhadem 800 až dva tisíce bojovníků, což je značné množství lidí a jejich pohyb bude těžké sledovat.
Jakub Szántó

Boje o město, které leží 50 kilometrů západně od Bagdádu, začaly 23. května. Komplikaci ale představuje přítomnost civilistů. Podle OSN mohlo ve Fallúdži uváznout asi 50 tisíc lidí, převážně sunnitů.

Asi dvaceti tisícům z nich se podařilo uprchnout, ostatní ale v tristních podmínkách zůstávají ve městě. Podle uprchlíků lidé ve Fallúdži hladoví a IS je využívá jako lidské štíty. Podle některých svědků stojí kilogram mouky místo původního dolaru celých 520 dolarů.

Uprchlíci z města Fallúdža
Zdroj: Ahmed Saad/Reuters

Radikálové prý zabili dvouleté dítě

Humanitární organizace Norská rada pro uprchlíky (NRC) ve čtvrtek uvedla, že IS zabil při útěku z města dvouleté dítě. Matka prchala z města již na pátý pokus. Jejímu manželovi se podařilo utéct o tři měsíce dříve, řekl jeden z příbuzných.

„Museli jít asi hodinu vodními kanály využívanými v zemědělství, ponořeni po prsa, aby se vyhnuli bojovníkům,“ popsal muž. „Děti byly rozrušené a necítily se ve vodě dobře, byly hlučné a tyto zvuky musely být slyšet ven. V té chvíli nejspíš upoutaly pozornost bojovníků, kteří zahájili palbu,“ dodal.

Chlapec byl mrtvý na místě, jeho matka silně krvácela, ale ostatní uprchlíci jí pomohli dostat se z vody.

Boj o Fallúdžu je považován za nejobtížnější osvobozovací operaci, kterou zatím irácká armáda proti IS vedla. Radikálové mají pod městem tunely, zaminovávají cesty a používají dobře vycvičené ostřelovače.

Fallúdža je jednou z posledních bašt IS v Iráku. Islamisté město obsadili v roce 2014 – stejně jako dvoumilionový Mosul, na jehož znovudobytí se irácké jednotky už dlouho připravují. IS nyní ovládá asi už jen polovinu území, které držel v září 2014, přibývá ale sebevražedných útoků v Bagdádu.