Islamisté útočili na předměstí Damašku. Počty mrtvých se různí

K zodpovědnosti za dvojí atentát na jižním předměstí Damašku se přihlásil takzvaný Islámský stát. Jedna nálož vybouchla v autě, druhý útok měl spáchat sebevražedný atentátník. První informace mluvily o dvou mrtvých, podle ochránců lidských práv si ale vyžádal nejméně dvacet obětí. Syrská státní média hovoří stále o osmi mrtvých.

Dějištěm atentátů bylo předměstí Sajjida Zajnab obývané hlavně šíity, k nimž patří syrské vedení. K činu se přihlásili radikálové z takzvaného Islámského státu (IS). Ramí Abdar Rahmán ze syrské organizace ochránců lidských práv řekl, že útok si podle nové bilance vyžádal životy 20 lidí, z nichž 13 byli civilisté. Zraněno je podle něj 30 osob.

Agentura Amak napojená na IS oznámila, že radikálové odpálili na dálku auto s výbušninami a pak se poblíž odpálili dva sebevrahové. Syrská agentura SANA informovala, že exploze způsobily velkou škodu na okolních budovách a na místě zůstalo mnoho ohořelých aut. Syrská vláda útoky odsoudila jako teroristické akce. Podle premiéra Vaíla Halkího jde pachatelům o destabilizaci této části země a posílení morálky teroristických skupin v době, kdy syrská armáda zaznamenává vítězství na bojišti.

Předměstí Damašku po výbuchu nálože a útoku sebevražedného atentátníka
Zdroj: Sana Sana/Reuters

Odpovědnost za takové „brutální vraždění“ Halkí připsal zemím podporujícím teroristy - Turecku, Kataru a Saúdské Arábii. Tyto země stojí za oponenty Damašku a syrská vláda je činí odpovědné za posilování povstaleckých skupin.

Letos se na damašském předměstí Sajjida Zajnab odehrálo několik útoků, při nichž zemřelo přes 100 lidí. Nejničivější byl útok v únoru. Na předměstí tehdy vybuchly čtyři bomby, zabily sedm desítek lidí a 160 osob zranily. 

Spolupráce v boji s IS

V Teheránu ministři obrany Ruska, Sýrie a Íránu řešili, jak posílit vzájemnou spolupráci v boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu. „Prohlašujeme, že budeme pokračovat v boji proti těmto teroristům a jejich stoupencům. A budeme trvat na svém cíli všemi možnými prostředky, dokud se nám ho nepodaří naplnit,“ řekl íránský ministr obrany Hossein Dehghan.

Kouř stoupá nad Manbidžem
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Povstalcům, kteří jsou podporováni Západem, se zatím podařilo odříznout město Manbidž na severu země, které ovládají radikálové. Podle agentury Reuters obsadili poslední přístupovou cestu západně od města. Islámský stát tak přišel o trasu do Turecka.

V únoru bylo v Sýrii dojednáno příměří, které se nevztahovalo na teroristické skupiny jako IS a An-Nusra. Klid zbraní už nicméně neplatí. Signatáři dohody v dubnu obnovili boje. Podle generálního tajemníka OSN Pan Ki Muna jsou další mírová jednání mezi ozbrojenou opozicí a syrskou vládou v nedohlednu. Šéf OSN proto znovu vyzval syrskou vládu, aby umožnila dodávky humanitární pomoci lidem v obléhaných městech.

Do syrské Daráje se dostala potravinová pomoc. Pak ale oblast měly bombardovat vládní síly (zdroj: ČT24)

Obyvatelé syrského města Darája se dočkali potravinové pomoci a léků v tomto týdnu. Město v blízkosti Damašku má pod kontrolou opozice a vládní armáda ho obléhá od roku 2012. Podle místních obyvatel byla oblast několik hodin poté bombardována vládními silami. Jídlo a léky se však podařilo dostat také do dalšího obléhaného povstaleckého města Dúmá, nedaleko syrské metropole.