Největším kostlivcem ve skříni Clintonové je Bill, říká publicista

Bývalá první dáma Hillary Clintonová ohlásila vítězství v boji o nominaci demokratů na prezidenta Spojených států. Jejím soupeřem za Republikánskou stranu bude Donald Trump. Podle Dušana Neumanna, který byl hostem Interview ČT, bude klíčové, zda se mu podaří oslovit ženy, u nichž zatím ztrácí. Na realitním magnátovi jim vadí, že je „tlučhuba a hrubián.“ Ani Clintonová by si ale jejich přízní podle publicisty neměla být jistá. Její konkurent totiž v kampani hodlá „vytáhnout“ milostné aféry jejího manžela Billa.

Pokud se nestane něco zcela nepředvídatelného, je podle Dušana Neumanna jisté, že o Bílý dům se utkají Hillary Clintonová s Donaldem Trumpem. Bernie Sanders se však stále nechce boje o nominaci demokratů vzdát, o schůzku požádal přímo současnou hlavu Spojených států Baracka Obamu.

Pro Demokratickou stranu je strašně důležité, aby Sanders nakonec řekl: ‚Já budu podporovat Hillary Clintonovou!‘ O tom bude hovořit s Barackem Obamou.
Dušan Neumann
publicista

 „Bernie Sanders je utopický socialista. Tvrdí, že jde o něco víc než jen prezidentskou funkci – o změnu Ameriky,“ přibližuje publicista, proč chce Sanders v kampani pokračovat až do červencového konventu strany. „Rád by proměnil Ameriku do podoby Evropské unie, ale ještě více do leva,“ vysvětluje Neumann.

Podle několika průzkumů veřejného mínění by navíc Sanders měl více šancí Donalda Trumpa porazit. „Má podporu nejmladší generace. Doposud mladí k volbám nechodili. Sanders probudil národní horečku zejména mezi akademickou mládeží,“ popisuje Neumann.

Dodává, že mnozí ze Sandersových příznivců viní demokratické činovníky, že proti jejich favoritovi zákulisně intrikovali. „Řekli, že raději svůj hlas dají Trumpovi než zkorumpované Demokratické straně.“

Špinavá hra o ženy

Trump o Clintonové
Zdroj: ČT24

V kampani se Clintonová velice ostře vymezuje vůči republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi, který bývalou první dámu také nešetří. Komentátoři, kteří se americkou politickou scénou zabývají, předpokládají, že jejich souboj bude „špinavý“. 

„Kostlivců ve skříni má Hillary mnoho. Jeden z těch největších je Bill Clinton sám. Je zajímavé, že Trump tuto jedovatou kartu ještě zcela nevytáhl,“ soudí Neumann. „V okamžiku, kdy Trump vyleze s tím, že Clinton měl řadu milenek a že Hillary to všechno kryla, tak může odradit konzervativní demokratky, pro které je manželství svaté a staré americké hodnoty nezrušitelné,“ odhaduje publicista.

Právě na voličky Clintonová sází nejvíce. „Tvrdí, že je reprezentantkou žen,“ říká Neumann s tím, že největší podporu má bývalá ministryně zahraničí USA mezi mladými dívkami. „Zajímavé je, že starší generace žen, které mají dospělou rodinu a děti z hnízda venku, jsou tvrdě proti Hillary Clintonové.“

Donaldu Trumpovi se zatím ženy nedaří přesvědčit, že on je tím pravým, koho by měly volit. Neumann poukazuje na průzkum, podle něhož má miliardář a vlastník několika mrakodrapů u něžného pohlaví jen sedmnáctiprocentní podporu. „Je to velice zajímavé, protože sedmnáctiprocentní podporu získal u černošského obyvatelstva, což je víc než kterýkoliv bílý americký prezident před ním,“ srovnává Neumann.

 Publicista popistuje ještě jeden paradoxní fakt, který vyplývá z předvolebních průzkumů. „Dělníci a nižší vrstvy jsou všichni za Trumpem. Přesně naopak, než by člověk očekával,“ podivuje se novinář, že „proletariát“ volí pravicového republikána, a ne levicovou demokratku.

Clintonová o Trumpovi
Zdroj: ČT24

Podle Neumanna je střet mezi Trumpem a Clintonovou třeba chápat jako ideologický. „Jde o souboj návratu k americkým hodnotám, které se snaží reprezentovat Trump, to znamená podnikavost a individuální zodpovědnost, proti sociálnímu státu, který má tendenci starat se o vás od kolébky po hrob,“ porovnává.

Nedokáže si představit, jak budou vypadat tradiční předvolební televizní debaty, v nichž se oba kandidáti střetnou. Ty byly v minulosti pro výsledek voleb vždy zásadní, neřkuli rozhodující. Tentokrát Neumann čekává vyhrocenou, negativní show. „Bude to cirkus,“ těší se.