Belgickými věznicemi zmítá chaos, kvůli tamním podmínkám se bouří vězni i dozorci

Belgie zažívá obří protesty vězeňských dozorců. Podmínky v nich jsou totiž podle hlídačů i podle vězňů katastrofální. Belgická vláda už do zařízení posílá vojáky, kteří mají dočasně stávkující dozorce nahradit. Policejní odbory ale protestují. Řada vojáků už totiž kvůli nedávným atentátům hlídá ulice, instituce i vchody do metra a kapacity ubývají.

Belgické věznice jsou přeplněné, co naopak chybí, jsou peníze a posily. „V průměru je v belgických věznicích o 20 procent vězňů víc, než je jejich kapacita. Je to nepředstavitelné,“ popisuje situaci jeden z protestujících dozorců Marc Peeters.

Problémem je i nízký počet hlídačů. V jedné z věznic má například tisíc vězňů na starost pouhých deset dozorců. Obvyklý je přitom při stejném počtu desetinásobek hlídačů.

Vězňům se navíc často nedostává lékařské péče, nemohou mít návštěvy a chybí jim i pravidelné jídlo a hygiena. Místo toalety mají k dispozici například jen kbelík, píše CNN. V rámci protestů už začali i zapalovat cely.

Belgická věznice Lantin po vzpouře dozorců
Zdroj: Sophie Kip/ČTK/ZUMA

Řada trestanců se ve vězení radikalizuje

Žalostný stav věznic je podle mnohých expertů i prostorem pro radikalizaci vězňů. V jedné z nich měl extremismu před lety propadnout i mozek pařížských atentátů, teď už mrtvý Abdelhamid Abaaoud.

Belgie zůstává státem s největším počtem islámských radikálů na počet obyvatel v Evropě.„Tam, kde není důvěra v systém, vzniká prostor pro terorismus. Občan, který nevěří státu, bude hledat alternativy, jako je terorismus,“uvedl předseda soudu v Bruselu Luc Hennart.

Horizont: V Belgii se bouří vězeňští dozorci (zdroj: ČT24)