Trump má podporu republikánských špiček. Clintonová před ním varuje

Paul Ryan bude v prezidentských volbách hlasovat pro Trumpa (zdroj: ČT24)

Šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu a republikán Paul Ryan bude v listopadových prezidentských volbách hlasovat pro Donalda Trumpa. Podporu pravděpodobnému republikánskému kandidátovi zatím odmítal veřejně poskytnout. Newyorský magnát tak už má podporu republikánských stranických špiček. Jeho pravděpodobná demokratická soupeřka Hillary Clintonová ale Trumpa označila za „povahově nevhodného“ pro úřad prezidenta USA. Zvolení Trumpa by podle ní byla „historická chyba“.

Své rozhodnutí podpořit Donalda Trumpa oznámil významný republikánský představitel Paul Ryan na sociálních sítích. Podporu mu dlouho veřejně odmítal projevit s tím, že k ní „není připraven“. Nyní se tak připojil ke svému kolegovi z vedení Senátu Mitchi McConnellovi, který Trumpa podpořil v úterý. Trump si tak zajistil hlasy republikánských stranických špiček, které se k Trumpově prostořekému politickému stylu dlouho stavěly odmítavě.

Ryan uvedl, že s Trumpem ho více věcí spojuje, než rozděluje. „Není žádné tajemství, že máme spory. Nebudu předstírat, že tomu tak není. A když budu cítit, že to je zapotřebí, budu dál hlásat své názory. Realita ale je taková, že v otázkách, jež jsou součástí naší politické agendy, máme víc společného, než naopak,“ vysvětlil svůj postoj Ryan.

Chtěl jsem se ujistit, že naše zásady a naše politika je něco, s čím budeme moci společně pracovat. Nějakou dobu to trvalo a bylo zapotřebí si to vyjasnit.
Paul Ryan
šéf Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu

Tato podpora je pro newyorského miliardáře o to významnější, že šéf Sněmovny reprezentantů bude předsedat červencové republikánské konferenci v Clevelandu, která nejspíš Trumpovu nominaci oficiálně stvrdí. Podle dosavadního propočtu delegátů už získal potřebný počet pro nominaci do boje o prezidentský úřad.

Clintonová varuje před historickou chybou

V projevu v kalifornském San Diegu se ale vůči Trumpovi negativně vymezila jeho pravděpodobná soupeřka v nadcházejících volbách Hillary Clintonová. Donald Trump je „povahově nevhodný“ pro úřad prezidenta USA.

Hillary Clintonová
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Clintonová svého republikánského soupeře nijak nešetřila a vykreslila ho jako osobu nebezpečnou a zároveň směšnou. Trump je podle ní schopen rozpoutat jadernou válku jen proto, že se mu „někdo dostane pod jeho velmi tenkou kůži“. Jeho ideje „nejsou prostě jen jiné, jsou nebezpečně zmatené. Nejsou to vlastně ani ideje, je to série bizarních tirád, osobních útoků a otevřených lží,“ prohlásila.

„Není schopen zastávat funkci, která vyžaduje znalosti, důslednost a velkou odpovědnost,“ konstatoval dále a připomněla některé kontroverzní Trumpovy výroky, které pronesl na adresu NATO, Ruska nebo Severní Koreje. „Je to snůška lží o mé zahraniční politice,“ reagoval Trump s tím, že text jejího projevu předem četl.

Tvrdí, že rozumí zahraniční politice, protože organizoval soutěž o světovou královnu krásy v Rusku.
Hillary Clintonová

Newyorský miliardář se zatím v kampani o svých zahraničněpolitických tezích příliš nezmiňoval. Do odborného týmu si podle kritiků přizval osoby, které málokdo zná. Pozornost Moskvy si na počátku kampaně vysloužil poměrně vstřícnými výroky vůči prezidentu Vladimiru Putinovi. Spojence v NATO naopak nemile překvapil tvrzením, že se na zajištění své obrany musejí víc finančně podílet. Stejnou radu adresoval i Tokiu a Soulu.

Události: Clintonová rozjela slovní boj proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Clintonová, která v první vládě Baracka Obamy zastávala funkci ministryně zahraničí, se ve své zahraniční politice chce soustředit na to, aby Spojené státy zůstaly rozhodující silou na celém světě. Příští prezident naopak podle Clintonové musí posílit bezpečnost USA mimo jiné i spoluprací s dlouhodobými spojenci v NATO. Na domácí scéně chce bývalá první dáma investovat do infrastruktury a omezit nerovnost v příjmech Američanů. USA podle ní nemohou svět účinně vést, pokud má mnoho Američanů starosti s živobytím.