Do hladovějící syrské Daráji přijel humanitární konvoj s léky a potravinami

Do syrského města Darája u Damašku, obléhaného vládními jednotkami, ve středu poprvé od listopadu 2012 dorazil konvoj s humanitární pomocí. Konvoj do města dovezl zejména léky, vakcíny a mléko pro děti. V oblasti platí od středečního rána osmačtyřicetihodinové příměří.

Konvoj měl do města namířeno už v polovině května. Navzdory tomu, že měl všechna potřebná povolení, se tehdy do Daráji nedostal. Ve městě žije asi 4000 lidí. Dalších 36 kamionů s léky a jídlem jede na předměstí Damašku Mouadamiya, které je držené rebely.

V Sýrii má od konce února platit příměří, ale místo toho tam přibývá bojů. Potravinovou pomoc podle OSN dosud obdrželo asi 200 tisíc lidí v obléhaných oblastech, což je necelých 42 procent zasažených obyvatel.

Zpravodaj Jakub Szántó: Do Daráji se dostaly jen omezené dodávky pomoci (zdroj: ČT24)

Spojené státy, Británie a Francie vyzývají OSN, aby začala humanitární pomoc pro obléhané oblasti v Sýrii shazovat přímo z letadel. Podle nich se totiž pomoc k lidem nedostává vůbec nebo jen ve velmi omezené míře.

Jen během středy zemřelo nejméně 42 civilistů po náletech syrských a ruských letadel a sil mezinárodní koalice, kterou vedou Spojené státy. Od roku 2011 přišlo v syrské válce o život na 280 tisíc lidí, miliony jich ze země uprchly.

Osvobozování města Manbidž

Syrští povstalci podporovaní Američany zahájili ve čtvrtek operaci k osvobození města Manbidž v severní provincii Aleppo, které drží takzvaný Islámský stát. Už v úterý zahájili rebelové ofenzivu v oblasti severně od města Rakká, které je baštou islamistů, a ve středu dobyli z rukou radikálů 16 vesnic a přiblížili se na 15 kilometrů k Manbidži.

Povstalci vyzvali místní obyvatele, aby jim při útocích proti radikálům pomohli a aby se pro svou vlastní bezpečnost nepohybovali v blízkosti islamistických pozic.

Akci má v terénu podporovat malý počet příslušníků amerických speciálních jednotek, zejména v roli poradců, zatímco většinu bojovníků podle USA tvoří syrští Arabové. Kurdské milice YPG, které byly hlavní silou v některých jiných nedávných bojových operacích v Sýrii, zůstávají v pozadí a budou se na celkových počtech bojovníků podílet jen asi pětinou nebo šestinou. Je to kvůli Turecku, které označuje členy YPG za teroristy a vyčítá Washingtonu, že kurdské milice v Sýrii podporuje. Podle aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) ale jsou kurdští bojovníci hlavní součástí jednotek při této operaci.

Vojáci v oblasti Manbidže
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Syrská státní televize zatím odpoledne informovala o pumovém útoku v západosyrském pobřežním městě Latákíja. Akci podle syrské agentury SANA spáchal sebevražedný atentátník na motocyklu, přičemž nálož explodovala ve chvíli, kdy lidé vycházeli z mešity. Podle syrských státních médií zemřeli dva lidé, SOHR hovoří o třech mrtvých. Latákíja je opěrným bojem sekty vládnoucích alávitů.