Sexuální obtěžování na koncertě v Německu ohlásilo 26 dívek

Šestadvacet mladých Němek oznámilo, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování během sobotního koncertu na festivalu u města Darmstadt. Podle policie je možné, že napadeno bylo více žen, než se doposud přihlásilo. Pachatelů bylo zřejmě deset, policie již několik mužů vyslechla.

„V sobotu bohužel došlo na zcela zaplněném tanečním parketu v oblasti disko areálu k sexuálnímu obtěžování několika žen,“ popsala policie incident. Jak napsal německý Der Spiegel, scénář byl téměř vždy stejný: Muži obstoupili ženu a následně ji obtěžovali a osahávali. Žádná z obětí nebyla znásilněna.

Většina z šestadvaceti dívek, které oznámily sexuální napadení, byla ve věku mezi 16 a 25 lety, uvedl mluvčí darmstadtské policie Ferdinand Dergis. „Řekly nám, že podle jejich dojmu se jednalo o muže z jižní Asie,“ cituje Die Welt policejní zdroj. Podle deníku podalo oficiální oznámení zatím jen čtrnáct žen.

Vyslechnuto již bylo několik lidí. Policie v souvislosti s útoky zadržela tři Pakistánce, jeden z nich žil v Německu delší dobu, další dva se přistěhovali nedávno a byli žadateli o azyl. Vzhledem k nedostatku důkazů byli propuštěni.

Sobotního večerního koncertu na multižánrovém festivalu Schlossgrabenfest se zúčastnilo asi 80 tisíc lidí, celou akci, která probíhala od čtvrtka do neděle, navštívilo okolo 400 tisíc lidí.

K podobným útokům došlo v zemi během silvestrovské noci. Kauza vzedmula nejen v Německu vlnu pobouření. Jen policie z Kolína nad Rýnem, kde bylo incidentů nejvíc, přijala přes tisíc trestních oznámení, z toho více než 400 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění.

Kolínský prokurátor uvedl, že většina podezřelých spadá do obecné kategorie uprchlíka. Je mezi nimi asi třicítka Maročanů a skoro stejný počet Alžířanů. Incidenty podobné těm v Kolíně nad Rýnem se odehrály v menší míře také v dalších německých městech. V zemi poté zesílilo volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu.