Syrská opozice válčí u hranic s Tureckem. Islamisté odtud míří do Evropy

Tisíce bojovníků syrské opozice zahájily na severu země útok proti samozvanému Islámskému státu. Ofenzivu za podpory Spojených států vedou proti městu Manbidž. Cílem operace, která začala po týdnech příprav, je odříznout teroristy od klíčového přístupu k hranicím s Tureckem. Ta jim slouží jako základna pro přesuny jejich bojovníků do Evropy.

Syřané již z nadvlády islamistů dobyli šestnáct vesnic a nachází se zhruba patnáct kilometrů od Manbidže. Informovala o tom Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Nálety za posledních 24 hodin zabily patnáct civilistů včetně tří dětí.

Ofenzivu podporuje malý počet amerických speciálních jednotek. Jejich role je ale zejména poradní. „Budou tak blízko, jak bude potřeba, aby syrští bojovníci dokončili operaci. Do přímých bojů se ale zapojovat nebudou,“ uvedl jeden z amerických vojenských činitelů, který si nepřál být jmenován.

Ze vzduchu operaci jistí letouny koalice vedené Spojenými státy i dělostřelecká podpora zpoza tureckých hranic. Hlavní díl odpovědnosti za útok ponesou syrští Arabové, kteří tvoří většinu bojovníků.

Turecko Kurdy v operaci nechce

Kurdské milice, které byly hlavní silou v některých nedávných bojích v Sýrii, zůstanou v pozadí. Na celkových počtech válečníků se budou podílet zhruba šestinou až pětinou. Vymohlo si to Turecko, které kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) považuje za teroristickou skupinu a vyčítá Washingtonu, že je v Sýrii podporuje. YPG ovládá asi 400 kilometrů syrsko-turecké hranice.

Operace na severu Sýrie začíná před očekávaným velkým útokem syrských povstaleckých skupin na město Rakka, které je hlavním městem Islámského státu v Sýrii a tudíž prvořadým cílem amerických vojenských stratégů. Ofenziva u tureckých hranic by měla extremisty izolovat a omezit možnosti zásobování Rakky. Podle odhadů může trvat mnoho týdnů.

Humanitární konvoj v Sýrii
Zdroj: Omar Sanadiki/Reuters

Do Daráje dorazil humanitární konvoj. Prvně od roku 2012

Poprvé od listopadu 2012 dorazil do Daráje u Damašku konvoj s humanitární pomocí. Konvoj dovezl do města obléhaného vládními jednotkami zejména léky, vakcíny a mléko pro děti. V oblasti platí 48hodinové příměří.

Do města mířily kamiony s pomocí už v polovině května. Navzdory tomu, že konvoj měl všechna potřebná povolení, ale nebyl do čtyřtisícové Daráje vpuštěn.

Potravinovou pomoc podle OSN dosud obdrželo asi 200 tisíc lidí v obléhaných oblastech, což znamená 41,9 procenta.

Ukončení příměří a humanitární pomoc lidem v obléhaných oblastech jsou základní podmínky syrské opozice pro účast v mírových rozhovorech. Zatím se konala tři kola, ale výsledek nepřinesla. Problémem zůstává násilí a role prezidenta Bašára Asada v přechodné vládě.