Protiútok islamistů ve Fallúdže irácké jednotky odrazily, z města uprchly tisíce lidí

Ofenziva irácké armády s cílem dobýt město Fallúdža čelí odporu ze strany islamistů. Ti se pokusili prorazit pozice vládních vojsk, ale jejich útok byl neúspěšný. Podle informací velitele operace, iráckého generála Abdelwahába al-Sádího, jehož cituje AFP, se do útoku zapojilo kolem stovky bojovníků Islámského státu a tři čtvrtiny z nich přitom zahynuly.

„Zaútočili na nás těžkými zbraněmi, ale nálože v autech či sebevražedné atentátníky nepoužili,“ poreferoval o útoku generál al-Sádí.

Agentura AP naopak s odkazem na popis situace od dvou důstojníků speciálních složek napsala, že se džihádisté pokusili vyslat na zteč šest vozidel napěchovaných výbušninami, ta však k cíli určení nakonec nedorazila.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) mezitím oznámil, že z Fallúdže uprchlo za poslední týden zhruba 3700 lidí. Islámský stát, který lokalitu ovládá již od ledna 2014, podle svědectví místních používá obyvatele města jako živé lidské štíty. 

Civilisté, kteří uprchli z předměstí Fallúdži, se provizorně shromáždili v nedalekém městě Karma
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters

„Většina lidí, kterým se podařilo dostat se pryč, pochází z předměstí Fallúdže. Nějakou dobu je militanti kontrolovali a bránili civilistům v útěku. Podle svědectví lidí, kteří odešli v posledních dnech, po nich islamisté chtěli, aby se ve Fallúdži pohybovali v jejich blízkosti,“ uvedla Ariane Rummeryová z UNHCR.

V pondělí irácká armáda se vzdušnou podporou mezinárodní koalice vedené Spojenými státy výrazně posunula bojovou linii zejména na jižním předměstí Fallúdže, kde obsadila budovu policejního velitelství, a přiblížila se tak k samotnému centru. Jednotky ale postupují jen velmi pomalu, a to s ohledem na životy civilistů. Navíc ozbrojenci v ulicích nastražili množství podomácku vyrobených výbušnin.

Humanitární katastrofa na spadnutí

OSN i mnohé organizace na ochranu lidských práv vyjádřily obavy zhruba o 50 tisíc civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí a radikálové jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit. Ti, kterým se podařilo uprchnout, hovořili o případech, kdy lidé ve městě umírají hlady.

Jan Egeland z Norského výboru pro uprchlíky varoval, že Fallúdža je na pokraji vypuknutí humanitární katastrofy. „Celé rodiny se nacházejí uprostřed palby, bez šance na bezpečný odchod z města. Válčící strany jim musí umožnit odejít. Než bude pozdě,“ zdůraznil Egeland.

Horizont ČT24: Irácká armáda narazila ve Fallúdži na tvrdý odpor (zdroj: ČT24)