Virtuální horolezectví zdolalo další vrchol. Tentokrát ten nejvyšší

Výstup na Mount Everest z pohodlí domova (zdroj: ČT24)

Čtyři šerpové poprvé v historii zachytili výstup na nejvyšší horu světa speciálním kamerovým systémem o rozsahu 360 stupňů. Kdokoliv si tak může z tepla domova užít dechberoucí záběry a reálný zážitek výšlapu. Výhoda je to nejen pro ty, co na zdolání Mount Everestu nemají fyzičku, cenné informace získají ze záběrů i horolezci pomýšlející na expedici.

Šerpové s kamerovým systémem se vydali po stopách prvního pokořitele Mount Everestu, sira Edmunda Hillaryho. Ve speciálním batohu nesli celkem šest kamer, které fotografovaly terén ze všech úhlů. Princip Street View poprvé dosáhl na nejvyšší horu světa.

„Můžou naučit spoustu věcí. Uvidí hodně různých záběrů, uvidí, kde se skrývá nebezpečí. Zároveň si to mohou užít,“ popisuje jeden z šerpů nasnímané záběry.

Cestu na Mount Everest zdokumentovala čtveřice šerpů
Zdroj: ČT24

Zdolání Mount Everestu teď díky nim může zažít každý. Stačí poslední verze Google Chrome nebo aplikace pro chytrý telefon. Projekt 360 začal před dvěma roky a Mount Everest je desátým zmapovaným vrcholem. Jeho tvůrci věří, že budoucnost horolezectví je právě ve virtuálních průvodcích. Uspokojí pasivní fanoušky alpinismu a těm aktivním pomůže s přípravou.

Vrchol se horolezcům otevřel po dvou letech. Kvůli tehdejšímu sesuvu laviny a loňskému katastrofálnímu zemětřesení sem nikdo nesměl. Své oběti už má i letošní květnová sezóna. Holanďan, Australanka a Ind podlehli výškové nemoci.