Politický požár v Madurově Venezuele přijel hasit španělský expremiér

Unie jihoamerických národů vyslala bývalého španělského premiéra José Luise Zapatera do Venezuely zmítané ekonomickou a politickou krizí. Prezident Nicolas Maduro se vytrvale snaží udržet u moci a odmítá vyhlásit referendum o jeho odvolání s tím, že se ho opozice snaží odstranit podvodem. Zapatero vyzval Venezuelu k národnímu dialogu.

Venezuela je na pokraji humanitární katastrofy, lidem chybí základní potraviny, na něž jejich příjem nestačí, ale i léky. Napětí v zemi ještě vzrostlo, když Maduro vyhlásil minulý týden pomocí dekretu stav ohrožení na 60 dnů. Nejvyšší soud nyní potvrdil, že dekret je v souladu s ústavou.

Maduro obvinil byznysmeny z toho, že bojkotují ekonomiku, a Spojené státy z inciování puče proti jeho socialistické vládě. Armáda a místní výbory mají díky stavu nouze nově pravomoc distribuovat a prodávat potraviny.

Úřady budou mít také možnost snížit kvůli úsporám elektřiny počet pracovních dnů v soukromém sektoru, jak se už dříve stalo ve státním sektoru. 

Podle analytiků tak režim dostane pod kontrolu zboží a služby, což je cesta ke znárodňování. Opozice, která má v parlamentu většinu, vyzvala obyvatelstvo i armádu k neposlušnosti.

Tisíce demonstrantů se pak ve středu ve venezuelské metropoli střetly s policií, když se snažily proniknout k sídlu státní volební komise. Opozice ji chce přesvědčit, aby pokračovala v ověřování podpisů pod peticí za referendum o odvolání prezidenta, pod niž se podepsalo asi 1,8 milionu lidí.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zdroj: Reuters/Miraflores Palace

Dialog mezi Madurem a opozicí má zprostředkovat delegace, v níž jsou kromě Zapatera i někdejší hlavy států Panamy a Dominikánské republiky. „Musíme přijmout veškerá opatření v této snaze vytvořit vnitrostátní dialog. Jakákoli očekávání jsou předčasná. Musíme pracovat rychle, vážnost situace to vyžaduje,“ konstatoval Zapatero.

Manželka uvězněného vůdce venezuelské opozice Leopolda Lópeze Lilian Tintoriová, varuje že situace ve Venezuele se zhoršuje. Vyzvala proto mezinárodní společenství, aby zakročilo.

„Světoví lídři, kteří za dva roky a tři měsíce ještě nic neudělali, jsou v současné době spoluviníky. Musím to říct, protože to, co se děje ve Venezuele, je velmi vážné, a bude to ještě horší,“ je přesvědčena Tintoriová.

Madurův režim kritizují i lidskoprávní organizace. „Vzhledem k zjevnému porušení principu dělby moci a soudcovské nezávislosti je nezbytné, aby Organizace amerických států reagovala na ohrožení demokratického uspořádání ve Venezuele,“ konstatoval ředitel Human Rights Watch José Miguel Vivanco.