V tureckých textilkách pracují i syrské děti, pomáhají uživit rodinu

Horizont ČT24: V tureckých textilkách pracují syrské děti (zdroj: ČT24)

V textilních továrnách v Turecku ilegálně pracují i malé děti syrských uprchlíků, často i dvanáct hodin denně. Tamní zákony to zakazují. Rodiče je ale posílají pracovat, protože sami mají problém si vydělat. Turecko se mezitím stává čím dál větším terčem kritiky lidskoprávních organizací.

„Můžete vykořisťovat děti a ony se nevzbouří. Nebudou se ptát na svá práva. Ony svá práva neznají,“ říká ředitelka organizace Maya Vakfi pomáhající dětem Leyla Akcaová.

Neznají ani výši mzdy, kterou by si za práci zasloužily. Zatímco Turci mají ze zákona nárok na minimální mzdu ve výši 450 dolarů měsíčně, v přepočtu něco málo přes deset tisíc korun, ilegálně zaměstnané syrské dítě nedosáhne ani na polovinu.

Syřané mají v Turecku problém si vydělat

Rodiny syrských uprchlíků jsou často nuceny posílat děti do práce místo do školy. Nevydělávají totiž dost peněz, aby děti uživily. Děti jsou tak často až do dvanácti let zcela negramotné. V Turecku žije přes dva a půl milionu Syřanů. Pracovní povolení sice získat mohou, zájem o jejich služby ale příliš není.

Amnesty International navíc už dřív upozornila, že Turecko není pro běžence bezpečná země a že je vracela zpátky do válčící Sýrie. Evropská unie s Ankarou přitom uzavřela dohodu o výměně migrantů a vyplácí jí peníze na zlepšení jejich životních podmínek.