Nový rakouský kancléř nevylučuje předčasné volby

Nový šéf rakouské vlády po odstoupivším Werneru Faymannovi nevylučuje předčasné volby – i když si je osobně nepřeje. Předseda rakouských lidovců (ÖVP) Reinhold Mitterlehner se dočasně ujal funkce a vše bude podle něj záležet na dohodě s budoucím kancléřem nominovaným sociální demokracií.

Pro pokračování vlády socialistů a lidovců si Mitterlehner nicméně stanovil podmínky – například zachování přísné migrační politiky. V této politice je třeba „soustavně a důsledně“ pokračovat, uvedl dočasný šéf rakouské vlády na tiskové konferenci.

Aktualizovat je podle něj nutné vládní program a zavládnout musí i zcela nová „kultura spolupráce“. Stejně jako v Německu musí být podle Mitterlehnera do zásadních rozhodnutí zapojena i opozice. Sám předseda ÖVP odmítl označit jmenované body za „podmínky“ či dokonce „hrozby“. „Nemáme zájem na předčasných volbách, ale na další spolupráci,“ uvedl.

Konání nových voleb vehementně odmítají i sociální demokraté, kterým by zřejmě hrozila výrazná porážka, neboť řada jejich voličů v poslední době podpořila pravicově populistickou Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ).

Mitterlehner s ministrem financí Schellingem
Zdroj: Reuters

Předseda frakce SPÖ v rakouském parlamentu Andreas Schieder případné hlasování označil za „vážnou chybu“. Nalezení nástupce Faymanna, který v pondělí překvapivě oznámil rezignaci na vládní i stranické funkce, je podle něj otázkou několika málo dní. Podle APA by mohl být nový kancléř znám už v pátek.

Podle rakouských médií jsou nejnadějnějšími kandidáty na funkci kancléře generální ředitel rakouských drah (ÖBB) Christian Kern, někdejší generální ředitel televizních stanic ORF a RTL Gerhard Zeiler a bývalá manažerka firmy Siemens Brigitte Edererová.

Rakouský tisk: SPÖ potřebuje radikální změnu

Rozhádaní sociální demokraté – strana s kořeny v 19. století – musí podle rakouského tisku najít novou vizi do budoucna. Odchod kancléře Faymanna přináší Rakousku „úlevu“, napsal v komentáři deník Die Presse. „Každý cítí, že je nejvyšší čas na nový začátek,“ uvádí.

SPÖ tím ale vyřešila jen jediný z mnoha svých problémů, komentuje Der Standard. „Faymann, jehož éra se vyznačovala neustálým kličkováním, zanechává svou stranu rozdělenou a hluboce znejistěnou,“ píše list. Jedním z velkých témat, které stranu rozštěpily, byla podle tisku uprchlická krize.

„Za ironii osudu“ označil list Der Standard fakt, že Faymann oznámil svůj odchod 9. května, na Den Evropy, který je jedním ze symbolů evropské integrace. Faymann se přitom ve své funkci změnil z „eurocynika“ na spolehlivého partnera v EU. Příliš často ale podle komentáře listu podléhal populismu a občanům málo vysvětloval komplexnost současného světa. Podle listu Kleine Zeitung ale Faymann odešel v pravý čas, aby si mohl ještě zachovat tvář.

„Nový šéf SPÖ – nechce-li předčasné volby, což se nedá očekávat – bude muset svůj kabinet přebudovat a vyslat jasný signál, že nastane změna,“ soudí Die Presse, podle něhož by si reorganizovaná vláda měla stanovit „pět, šest konkrétních projektů“, mezi nimiž by měly být určitě reforma školství a zeštíhlení státní byrokracie. Faymannův nástupce by se měl také vyhnout nadužívanému slovu „reforma“ a začít konečně jednat.