Muslimský starosta Londýna složil přísahu v katedrále, Pákistán slaví jeho vítězství

Nový starosta Londýna složil přísahu (zdroj: ČT24)

Nový starosta Londýna Sadiq Khan složil přísahu v londýnské katedrále ve čtvrti Southwark. Do anglikánského kostela ho provázel potlesk několika stovek zúčastněných. Mezi nimi křesťané, muslimové i židé. Khan, jehož rodiče jsou z Pákistánu, je prvním muslimem v čele západní metropole. Zpráva o jeho vítězství zaplnila i první stránky pákistánských novin.

„Jmenuji se Sadiq Khan. Jsem starostou Londýna,“ představil se před samotným složením slibu, čímž si vysloužil další aplaus. V asi pětiminutové řeči uvedl, že chce vést město tak, aby sloužilo všem lidem bez rozdílu původu.

„Jsem rozhodnut vést nejtransparentnější, nejochotnější a nejpřístupnější radnici, jakou kdy Londýn měl, a reprezentovat každou sebemenší skupinu a každou část našeho města jako starosta všech Londýňanů,“ uvedl před slibem.

Sadiq Khan v londýnské katedrále po boku své ženy
Zdroj: Reuters
Stojím zde před vámi jen díky příležitosti a pomocné ruce, které mně a mé rodině dalo toto město. Chci zajistit, aby každý Londýňan dostal stejnou příležitost.
Sadiq Khan
londýnský starosta

Khan v nové roli přijímá gratulace

Khanovi už k vítězství pogratuloval jeho předchůdce, konzervativec Boris Johnson i další osobnosti britské politiky. Mezi prvními byla i sestra Khanova volebního soupeře Goldsmitha. Podle ní je Khanovo vítězství výborným příkladem pro mladé muslimy. „Bohužel Zakova kampaň nebyla odrazem toho člověka, jakého znám – ekologa, nezávisle uvažujícího a čestného politika,“ uvedla Jemina Goldsmith.

Na složení slibu se přišel podívat například i herec Ian McKellen, který novému starostovi fandí. „Doufám, že tenhle obrázek obletí svět, protože představuje novou tvář Anglie, která je sama se sebou v míru bez ohledu na rasu a tak dále. V tom spočívá ta krása,“ řekl listu The Guardian McKellen. Zdůraznil význam symboliky, kterou má přísaha v katedrále pro převážně křesťanskou veřejnost.

Herec Ian McKellen gratuluje Khanovi k vítězství
Zdroj: Reuters

Khan ve čtvrtečních volbách zvítězil se ziskem přes 44 procent hlasů (přes 1,1 milionu), jeho soupeř Zac Goldsmith z tábora vládních konzervativců získal 35 procent hlasů (přes 900 tisíc). Jednou z jeho hlavních priorit je řešení bytové situace v Londýně. Příští čtyři roky taky nechce zvyšovat jízdné v městské hromadné dopravě a chce bojovat se znečistěním ovzduší.

Pákistánci slaví na sociálních sítích

Zpráva o zvolení labouristy Sadiqa Khana prvním muslimským starostou Londýna se dostala na přední stránky všech velkých novin v Pákistánu. Vítězství syna řidiče autobusu, původem z Pákistánu, oslavují Pákistánci i na sociálních sítích.

Gratulaci například na svůj twitterový účet připojil Bilávál Bhutto, vůdce opoziční Pákistánské lidové strany a syn zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové. Khanovi popřál i bývalý švagr jeho konzervativního rivala ze čtvrtečního souboje Zaka Goldsmitha, kriketová hvězda Imrán Chán.

Sadiq Khan se narodil v roce 1970 v Londýně, kam jeho rodiče emigrovali z Pákistánu krátce před jeho narozením. Vyrostl jako jedno z osmi dětí v sociálním bytě na chudém předměstí jižního Londýna. Vystudoval práva a poté pracoval jako advokát, mezi jeho případy byly mimo jiné rasová diskriminace či stížnosti na policejní postupy. V roce 2005 se stal poprvé poslancem britského parlamentu.

Khan uvedl, že má příbuzné v přístavu Karáčí, kam jeho prarodiče emigrovali po rozdělení Indie a vytvoření Pákistánu v roce 1947. Další příbuzné má pak ve Faisalábádu v Pandžábu a v hlavním městě Islámábádu.

Kromě místních voleb v Anglii se ve čtvrtek konaly regionální volby ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Zisk postu londýnského starosty se zdá největším úspěchem labouristů v těchto volbách. V Severním Irsku zvítězili demokratičtí unionisté se ziskem 38 křesel ze 108. Irští nacionalisté ze strany Sinn Fein, kteří doufali ve vítězství, se musí spokojit s 28 mandáty.