Dva Alžířané dostali podmínku za silvestrovské útoky, Německo je vyhostí

Dva silvestrovští útočníci z Kolína nad Rýnem dostali u soudu půlroční podmíněné tresty. Nepodařilo se totiž prokázat, že se dopustili sexuálního násilí. Odsouzeni tak byli pouze za krádež a přechovávání kradených věcí. Oba muži jsou alžírského původu. Do Německa přicestovali nelegálně a budou vyhoštěni.

Dva obvinění bratři ve věku 23 a 26 let podle obžaloby spolu s dalšími muži o silvestrovské noci obstoupili jednu ženu, osahávali ji na bocích a zadku a pokusili se jí také sáhnout na prsa. Z kabelky, kterou se žena snažila před útočníky chránit, jí sebrali mobilní telefon. Ten se později našel u jednoho z obviněných a slouží jako hlavní důkazní materiál.

Oba muži obvinění odmítají. K tomu, jakým způsobem získali ukradený mobil, se nevyjádřili, na úvod soudního stání mlčeli. Státní zastupitelství během procesu stáhlo obvinění ze sexuálního napadení, protože oběť nedokázala útočníky jednoznačně identifikovat.

Soud s Alžířany obviněnými ze sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Dvojice zůstala i po vynesení rozsudku ve vazbě, protože se s oběma muži vede řízení o vyhoštění z Německa. Do země nelegálně přicestovali loni v listopadu a nepodali žádost o azyl, podle prokuratury pouze chtěli přes německé území pokračovat v cestě do Británie.  

Soudy se v případě silvestrovských útoků zatím zabývaly pouze obviněními z krádeže a vynesly převážně podmíněné tresty nebo trest veřejně prospěšných prací. První nepodmíněný trest vězení dostal v dubnu jednatřicetiletý Alžířan. 

Po silvestrovských útocích přišly stovky trestních oznámení

Kauza silvestrovských útoků vyvolala nejen v Německu vlnu pobouření. Jen kolínská policie přijala přes tisíc trestních oznámení, z toho více než 400 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění.

Většina podezřelých v kauze silvestrovských útoků spadá podle kolínského prokurátora Ulricha Bremera do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů (asi třicet) a skoro stejně Alžířanů.

Incidenty podobné těm v Kolíně nad Rýnem se odehrály v menší míře také v dalších německých městech. V zemi poté zesílilo volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu.