Po zemětřesení v Ekvádoru zemřely stovky lidí, otřásá se celé Tichomoří

Třetí den po sobě způsobilo silné zemětřesení značné škody a zahynuly při něm desítky lidí. Po sérii otřesů v Japonsku však sobotní zemětřesení zabíjelo v Ekvádoru. Podle aktuálních údají zatím zahynulo 238 lidí, Počet zraněných překračuje 1500. Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

K zemětřesení, které považují ekvádorské úřady za nejničivější od roku 1979, došlo krátce po sedmé hodině večer v sobotu místního času. Mělo sílu 7,8 stupně a zasáhlo především města Manta, Guayaquil a Portoviejo. Ve městě Guayaquil se při zemětřesení zřítil most. Na letišti ve městě Manta spadla letištní věž.

Velké škody jsou také v menších městech a vesnicích v okolí. „Jsou zcela zdevastované,“ řekl v rozhlasovém rozhovoru starosta města Pedernales Gabriel Alcívar. Situaci ve svém městě prohlásil za „katastrofickou“. Uzavřeno je i dvanáct hlavních silničních tahů.

Zemětřesení v Ekvádoru
Zdroj: ČT24

„Čelíme tragédii velkého rozsahu, zemětřesení o síle 7,8 stupně je mimořádně mohutné,“ řekl ekvádorský prezident Rafael Correa. Dodal, že stát kvůli katastrofě uvolnil z rozpočtu asi 600 milionů dolarů. Na pomoc zasaženým oblastem poslala vláda přes deset tisíc příslušníků bezpečnostních jednotek.

V částech země, kde způsobilo zemětřesení škody, již působí také 3 500 policistů a podle Červeného kříže i přes 1 200 dobrovolníků. Míří tam také letadla s humanitární pomocí. Pro lidi, které otřesy připravily o střechu nad hlavou, vzniklo několik táborů.

UDÁLOSTI: Noční zemětřesení v Ekvádoru stálo nejméně 233 lidských životů (zdroj: ČT24)

Vlna nepřišla, hrozí ale další otřesy

Epicentrum bylo podle Americké geologické služby (USGS) v hloubce 20 kilometrů a vzdálené asi 27 kilometrů od Muisne, což je oblast rybářských přístavů oblíbených mezi turisty. Potvrzený počet obětí postupně stoupal z původních šestnácti. Odpoledne oznámil prezident Correa, že zemřelo nejméně 233 lidí, k večeru se číslo vyšplhalo na 238. 

Původně po zemětřesení platilo i varování před vlnou tsunami, to však úřady brzy odvolaly a žádná nepřišla. Podle Aleše Špičáka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd se vlny v podobných případech, kdy je epicentrum pod pevninou, nevytvářejí. Zato však stále hrozí další silnější otřesy – podobně jako v minulých dnech v Japonsku, kde se země prudce otřásla dvakrát.

„Zatím tam bylo jen sedm nebo osm silnějších dotřesů, ale všechny byly velmi slabé. Vzhledem k síle hlavního otřesu je pravděpodobné, že by nějaké silnější zemětřesení ještě mohlo přijít,“ varoval.

Metropole byla bez elektřiny i signálu

Epicentrum bylo také necelých 200 kilometrů od hlavního města Quita, kde byly otřesy cítit 40 sekund a řada lidí v obavách vybíhala z budov. Některé domy v Quitě také spadly. „Byla jsem doma a dívala se na film, když se všechno začalo třást. Utíkala jsem na ulici a teď nevím, co se bude dít,“ popsala obyvatelka ekvádorské metropole Lorena Cazaresová. Po zemětřesení zůstalo město bez elektřiny i telefonního spojení.

Oběti byly i v největším ekvádorském městě Guayaquilu, vzdáleném od epicentra 300 kilometrů. Po otřesu se ve městě zřítil nadjezd na projíždějící auto, ve kterém zahynul jeden člověk.

„Je důležité, aby Ekvádorci zůstali i za tohoto výjimečného stavu klidní,“ uvedl v televizním projevu viceprezident Jorge Glas. Ten byl v době katastrofy nejvýše postaveným člověkem v Ekvádoru, prezident Correa právě byl na návštěvě Vatikánu. Již ale je na cestě domů a ve své zemi vyhlásil výjimečný stav. Papež zatím Ekvádorcům věnoval modlitbu:

Modlíme se za obyvatele Ekvádoru stejně jako za japonský lid, který také postihla zemětřesení v posledních dnech.
František
Papež

Otřesy byly výrazné i v sousedních zemích, zejména Peru. V obavách ze zemětřesení byla evakuována nemocnice i v kolumbijském Cali. 

Ze dvou zemětřesení se vzpamatovává i Japonsko

Velké zemětřesení v pacifické oblasti přišlo již třetí den po sobě. Ve čtvrtek a v pátek se dvakrát silně otřásla zem na japonském ostrově Kjúšú. Při prvním zemětřesení zemřelo devět lidí, druhé však nepřežilo dalších 32 lidí.

Záchranné práce v provincii Kumamoto stále pokračují, na 25 tisíc vojáků, kterým pomáhají také hasiči a policisté, se snaží vyprostit lidi z trosek. V noci se jim podařilo zachránit několik starších lidí zavalených předchozí noc, když spali. Po zemětřesení jsou v regionu statisíce domácností bez vody, část také bez elektřiny. Téměř čtvrt milionu lidí potom úřady nařídily evakuaci, protože řada domů sice po otřesech zůstala stát, má však narušenou statiku a hrozí, že se zřítí později.

Tichomoří – oblast přezdívanou občas jako „ohnivý kruh“ (Ring of Fire) – sužovala silná zemětřesení i v předchozích týdnech. Počátkem dubna postihlo silné zemětřesení ostrov Vanuatu, navzdory síle přes sedm stupňů však nebyly hlášeny žádné škody. O několik týdnů dříve však zahynula téměř stovka lidí po zemětřesení na Tchaj-wanu. USGS také čerstvě upozornila na zemětřesení o síle 6,1 stupně v souostroví Tonga, které leží asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Fidži.

Německé Geologické výzkumného středisko v Postupimi ovšem sdělilo, že mezi jednotlivými zemětřeseními není geologické spojení. Souvislost odmítl i Aleš Špičák: „Zemětřesení v Japonsku je hodně a v zemích Jižní a Střední Ameriky také.“

Seismolog: Silnější zemětřesení v Ekvádoru ještě může přijít

Otřesy v Japonsku mají výrazný vliv i na tamní průmysl. Omezení výroby v továrnách na jihu země ohlásily velké korporace jako Sony nebo Toyota. V Ekvádoru zase preventivně přerušila provoz významná rafinnere Esmeraldas. Těžba ropy však pokračuje.