Žádná shromáždění ani finance. Krym odstavil sdružení tamních Tatarů

Další rána pro krymské Tatary - úřady pozastavily činnost neformálního shromáždění medžlis, které bylo jedním z posledních významnějších orgánů muslimské menšiny na poloostrově. Prokuratura už dříve postavila medžlis mimo zákon a požádala o jeho zařazení na seznam extremistických organizací. Tataři si stěžují na porušování lidských práv, podle úřadů šlo o krok nezbytný pro „ochranu zákonů“.

„Rozhodla jsem o pozastavení aktivit veřejného spolku Medžlis národa krymských Tatarů, abych zabránila porušování federálních zákonů,“ uvedla prokurátorka Natalja Poklonská. Dodala, že medžlis nyní nesmí pořádat žádné veřejné akce, používat své bankovní účty či vykonávat jakoukoli práci. O jeho další budoucnosti rozhodne krymský nejvyšší soud.

Už v polovině února přitom prokuratura postavila sdružení oficiálně mimo zákon. Tehdejší krok následoval po vlně zatýkání představitelů krymskotatarské menšiny. Zatímco na Ukrajině medžlis legálně působil a jeho představitelé dodnes zasedají v kyjevském parlamentu, ruské zákony jeho existenci neuznávají a po okupaci působil na Krymu fakticky ilegálně.

Krymští Tataři
Zdroj: Reuters

Krymští Tataři, kterých je čtvrt milionu na poloostrově se zhruba 2,3 milionu obyvatel, vždy Ukrajině zachovávali věrnost. Před přičleněním k Rusku opakovaně vyjadřovali obavy o svůj osud s odkazem na historické zkušenosti. Ještě během druhé světové války je sovětský vůdce Stalin nechal kvůli obviněním z kolaborace deportovat především do středoasijských sovětských republik, legálně se mohli vrátit na Krym až po několika desetiletích.

Moskva po anexi autonomního poloostrova v roce 2014 opakovaně prohlásila, že práva krymských Tatarů zůstanou zachována. Tataři ale tvrdí, že tomu tak není.

Těžký život pod ruskou rukou přitom nezahrnuje jen společenské, ale i hospodářské překážky. Krymskotatarští podnikatelé, majitelé kaváren, restaurací a hotelů často čelí kontrolám ze strany ruských úřadů. Výjimkou nejsou ani domovní prohlídky – policisté se zajímají o zbraně, výbušniny nebo zakázanou literaturu. Před časem bylo také zakázáno vysílání krymskotatarské televize.

Představitelé krymských Tatarů (vpravo Mustafa Džemilev)
Zdroj: ČTK/TASS

Vedoucí představitelé medžlisu Mustafa Džemilev, Refat Čubarov a Lenur Isljamov žijí na Ukrajině a z rozhodnutí ruských úřadů nesmějí na území anektovaného Krymu vstoupit. Koncem loňského roku se angažovali při organizování dopravní blokády obsazeného Krymu a pohrozili i blokádou Kerčského průlivu, přes který vede fakticky jediná zásobovací a dopravní trasa mezi Krymem a ruskou pevninou.