Protest dispečerů zastavil provoz letiště v Bruselu

Bruselské letiště Zaventem vpodvečer přerušilo provoz a letiště v nedalekém Charleroi přijímalo pouze přílety kvůli nečekané protestní akci letových dispečerů. Zasaženo bylo také letiště Bierset v Lutychu. Zrušeny byly rovněž dva úterní lety mezi Bruselem a Prahou.

Letiště 3. dubna alespoň velmi omezeně obnovilo provoz po teroristických útocích z 22. března, při nichž zahynulo 32 lidí.

„V současnosti na bruselském letišti není možné řízení provozu,“ uvedlo dnes letiště na svých webových stránkách. „To znamená, že nemáme žádné přílety ani odlety. Situaci vyhodnocujeme a vedení Belgocontrol hledá funkční řešení,“ dodalo letiště. 

Belgičtí letoví dispečeři už několik měsíců usilují o lepší zaměstnanecké podmínky. Odboroví předáci vyzvali personál, aby si na dnešek vzal zdravotní volno kvůli nesouhlasu s navrhovaným řešením sporu, včetně zvýšení minimálního věku odchodu do důchodu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mluvčí Belgocontrol Dominique Dehaene potvrdil stanici RTBF, že belgický vzdušný prostor byl oficiálně uzavřen, ale jen přerušovaně. Zcela uzavřen byl do 17:45 SELČ, načež bylo povoleno 15 letů mezi 18:15 a 20:15. Dalších 15 letů pak má být obslouženo mezi 20:30 a 22:00.

Bruselský Zaventem je největším leteckým přístavem v Belgii a na žebříčku nejfrekventovanějších letišť v Evropě obsadil loni 21. pozici. Zajišťuje spojení světa s hlavním městem Evropské unie.

Letadla odtud míří do 226 míst světa, spojení zajišťuje 77 leteckých společností. Loni tudy prošlo téměř 23,5 milionu cestujících. Pro srovnání – pražské Letiště Václava Havla využila zhruba polovina lidí (přes 12 milionů). Zaventem se podílí na hrubém domácím produktu Belgie 1,8 procenta. V roce 2005 získalo ocenění pro Nejlepší letiště v Evropě – vyplynulo to z průzkumu mezi sto tisíci cestujícími po celém světě. Do špičky evropských letišť patřilo i v následujících letech.