Boje v Sýrii: Radikálové z An-Nusra zaútočili hned na třech frontách

Radikální fronta An-Nusra obnovila boje na severu Sýrie i v jejích pobřežních oblastech. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) je aktivní také takzvaný Islámský stát (IS), který dobyl zpět město Ar-Raj na turecké hranici. Příměří dohodnuté v únoru se nicméně netýká ani jedné z těchto skupin, operace syrské armády proti nim by ale podle agentury AFP mohly mít na příměří vliv. Boje zintenzivnily dva dny před ohlášeným zahájením dalšího kola syrských mírových rozhovorů.

An-Nusra zahájila ofenzivu na třech frontách – v provinciích Aleppo, Hamá a Latákíja, řekl Ramí Abdar Rahmán z organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR). Syrská armáda potvrdila, že „ozbrojené skupiny“ se snaží útočit na vojenské pozice v Latákíji a Hamá, ale postoupit se jim prý nedaří.

Ruská armáda v pondělí uvedla, že syrským vojákům pomáhá bojovat proti extremistům z fronty An-Nusra, kteří se nacházejí v okolí Aleppa. Podle generála Sergeje Rudského se jihozápadně a severně od města pohybuje téměř 10 tisíc islamistických bojovníků. Jejich plánem je odstřihnout strategickou dálnici, která město spojuje se zbytkem země. Syrská armáda se jim s pomocí ruských letounů snaží tento plán zmařit.

Není nicméně v plánu „vtrhnout přímo do Aleppa“, dodal Rudskoj. Generálovo prohlášení je v rozporu se slovy syrského premiéra Vaíla Halkího, který o víkendu oznámil, že syrská armáda spolu s ruským letectvem připravují rozhodující ofenzivu k osvobození města.

Mírové rozhory mají být obnoveny ve středu v Ženevě a jejich koordinátor, zmocněnec OSN Staffan de Mistura, v pondělí jednal v Damašku s ministrem zahraničí Valídem Mualimem. Novinářům pak řekl, že žádal, aby Damašek udržel příměří a umožnil další humanitární dodávky.

Mualim ale řekl, že dohodu o klidu zbraní porušují teroristé na příkazy vydávané v Turecku a Saúdské Arábii. Obě tyto země patří ke kritikům režimu prezidenta Bašára Asada a stojí za opozicí. Mualim řekl, že tyto skupiny vyvolávají nové konflikty, aby zmařily mírové rozhovory.

Podle minulých dohod mají bojující strany zajistit humanitární zásobování civilistů. OSN aktuálně oznámila, že ze vzduchu dopravila potraviny několika tisícům lidí ve východosyrském městě Dajr az-Zaur, které od roku 2014 obléhá Islámský stát.

Podle informací OSN tam jsou lidé mořeni hladem a někteří pojídají trávu. Shozy zajišťuje Světový program pro výživu, který chce v dodávkách ze vzduchu pokračovat. V pondělí bylo shozeno 20 tun potravin, které už převzal Červený půlměsíc.

Světový program pro výživu se v uplynulých týdnech snažil zapracovat na vylepšení složité operace shazování potravin. Předchozí únorový pokus o distribuci pomoci totiž značně selhal. Podle OSN tehdy shozené palety s jídlem minuly cíl nebo byly zničeny, když se dodávkám neotevřely padáky.

Islamisté se snaží udržet spojení střediska v Sýrii s Irákem

IS bojuje o Dajr az-Zaur jako o klíčovou oblast, která umožňuje udržet spojení mezi oddíly IS v Iráku a v syrské Rakce, jež je střediskem oblasti ovládané IS v Sýrii. Ar-Raj je z podobného důvodu pro IS důležitý, protože jím vede trasa využívaná k zásobování oddílů IS v Sýrii z Turecka.

IS město znovu vybojoval v pondělí ráno a spolu s ním drží také okolní vesnice. Syrská armáda v minulých týdnech znásobila tlak na IS a podařilo se jí kromě jiného vytlačit radikály z Palmýry.

Íránská agentura Tasnim zase uvedla, že v Sýrii byli zabiti čtyři íránští vojáci. Stalo se tak pouhý týden poté, co Teherán oznámil, že v Sýrii budou nasazeny íránské útočné oddíly, které mají prezidentu Bašáru Asadovi pomoci v bojích. Mrtvými jsou prý vojenští poradci, kteří radili syrské armádě. Usmrtili je islamisté.

Podle de Mistury se nové kolo rozhovorů soustředí na politický přechod v Sýrii, kde si déle než pět let trvající válka vyžádala již 250 tisíc obětí a o střechu nad hlavou přišla polovina z 23 milionů obyvatel. Čtyři miliony Syřanů ze země kvůli bojům uprchly.