Zatím jediná shoda: Syrská vláda a opozice trvají na zachování celistvosti země

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura oznámil, že rozpory mezi syrskou vládou a opozicí jsou stále hluboké. Obě strany se však podle něj shodují na nutnosti zachování územní celistvosti země a odmítají federální systém.

Vzdálenost mezi stanovisky obou stran je podle de Mistury nadále „velká“. Vyjednavač nicméně prohlásil, že měl „plodné a zásadní rozhovory“ se syrskou opoziční vyjednávací komisí (HNC) a že nyní je do větších podrobností rozpracováván její návrh na politickou transformaci Sýrie.

De Mistura zároveň vyjednává s alternativní skupinou syrské opozice, s níž se má podruhé sejít v pátek. Tato takzvaná moskevská skupina na rozdíl od HNC mimo jiné netrvá na okamžitém odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada.

Druhé kolo mírových jednání začalo v Ženevě v pondělí. Rozhovory jsou nepřímé a de Mistura se střídavě setkává s delegací syrské vlády a se skupinou HNC, které některé zdroje podle místa jejího ustavení říkají rijádská skupina.

obrázek
Zdroj: ČT24

Diplomat OSN rovněž podotkl, že situace v Sýrii byla v uplynulých třech dnech „překvapivě klidná“. „Ještě to není trend, buďme upřímní. Musíme být opatrní, protože věci se mohou velmi rychle změnit,“ prohlásil de Mistura s poukazem na křehké příměří, které bylo v Sýrii vyhlášeno na konci února.

Zprostředkovatel syrských mírových rozhovorů rovněž uvedl, že obě strany syrského konfliktu mají zajatce, ale na vládní straně je zadržovaných osob mnohem více.

Podle harmonogramu, který připravila OSN, by se do půl roku měli účastníci syrského konfliktu dohodnout na přechodné vládě a v dalším roce pak na parlamentních a prezidentských volbách. Změněna má být také syrská ústava.