Vyklizení tábora u Idomeni se zadrhává. Tisíce uprchlíků odmítají odejít

Řecko mělo podle vlastních slov do víkendu vyklidit improvizovaný uprchlický tábor na hranici s Makedonií. Dvanáct tisíc lidí ale na polích u města Idomeni zůstává. Do státem organizovaných center autobusy odvážejí jen ty, kteří o to sami požádají. Policie oznámila, že proti zbylým sílu nepoužije.

Řecko začalo příhraniční tábor vyklízet koncem března. Přesuny uprchlíků do jiných zařízení byly v první fázi dobrovolné. Na tom se zatím nic nemění ani přesto, že většina z nich tábor opustit odmítá. Většina uprchlíků je tam už měsíc.

Řecká policie nechce tábor rušit násilím. Snaží se v něm alespoň dohlížet na pořádek a tlumit konflikty. Z tábora u Idomeni se tak pomalu stává desetitisícové město a z vesnic, které jsou na cestě k němu, tržiště. Dají se tam koupit cigarety, boty, jídlo a své služby nabízí i holiči. 

Mezi uprchlíky se šíří fámy, že se hranice zase otevře

„Oni se často nemají jak vrátit zpátky, nemají peníze. Nemají kam jít do nějakých táborů, protože tam není místo. Jim nezbývá, než zůstat a přežívat v těchto podmínkách,“ říká Zuzana Lenhartová z organizace Pomáháme lidem na útěku. Dobrovolníci z České republiky mají na starosti sklad s humanitární pomocí. Uprchlíkům také vysvětlují, že hranice je pro ně nejspíš navždy zavřená.

V řeckém táboře v Idomeni zůstávají tisíce lidí (zdroj: ČT24)

Tisíce těch, kteří přišli po uzavření hranice s Makedonií, ale stále věří, že se hranice brzy opět otevře, a proto nechtějí odejít. Uprchlíci slyšeli zvěsti, že Makedonie přechod uvolní jen na několik hodin, a kdo nebude na místě, nestihne hranici přejít. Podle člena z organizace proti obchodování s lidmi tyto lži šíří mafie. Organizovaný zločin pak na uprchlících vydělává.