Porošenko nechce přerušovat diplomatické vztahy s Moskvou

Ukrajinský prezident Petro Porošenko je proti přerušení diplomatických styků s Ruskem. Řekl to ve Spojených státech na setkání s Ukrajinci žijícími ve Washingtonu. Návrh na pozastavení diplomatických vazeb podalo v březnu několik poslanců. Kyjev se podle Porošenka potřebuje soustředit na účinný nátlak na Moskvu, aby plnila minské dohody týkající se konfliktu na východní Ukrajině.

Návrh usnesení o přerušení diplomatických vztahů s Ruskem předložili v polovině března dva poslanci Radikální strany, jeden poslanec Bloku Petra Porošenka, poslanec strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové a jeden nezávislý zákonodárce.

„(Nejvyšší) rada nepodpoří tento návrh. Ani to neposuzujme. Je to iniciativa pár poslanců,“ prohlásil Porošenko při setkání s ukrajinskou komunitou ve Washingtonu, kde se účastní summitu o jaderné bezpečnosti.

Kyjev se podle Porošenka musí soustředit na to, aby přiměl Moskvu stáhnout ruské vojáky a zbraně z Donbasu. Rusko přitom dál odmítá, že by tímto způsobem podporovalo proruské separatisty v Donbasu – jde prý jen o ruské dobrovolníky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ukrajina je závislá na penězích ze zahraničí

Americký viceprezident Joe Biden na okraj summitu ocenil Porošenkovo úsilí o vytvoření stabilní vlády, která by se zaměřila na uskutečnění nezbytných reforem. Tato etapa má podle Bidena zásadní význam pro uvolnění mezinárodní finanční pomoci.

Ukrajina je bez funkční vlády od poloviny února, kdy podporu původně pětičlenné Jceňukovy vládní koalici vypověděly tři parlamentní strany. Ekonomika země loni klesla o více než deset procent, hlavně kvůli válce s proruskými separatisty na východě země, která si vyžádala přes devět tisíc obětí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Harnik

Ukrajinská vláda se snaží ukázat, že prosazuje reformy a bojuje s hluboce zakořeněnou korupcí. Výměnou za to má Kyjev během čtyř let získat od mezinárodních věřitelů, mezi nimiž je Mezinárodní měnový fond (MMF) či Evropská unie, celkem 40 miliard dolarů.

Spojené státy oznámily ve čtvrtek další finanční pomoc ukrajinské vládě ve výši 335 milionů dolarů (zhruba osm miliard korun), která má jít hlavně na posílení bezpečnosti.