Obama na jaderném summitu prohlásil, že USA zveřejní zásoby obohaceného uranu

Události k jadernému summitu ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti prohlásil, že Spojené státy zveřejní své zásoby vysoce obohaceného uranu a budou se snažit je postupně redukovat. Informoval o tom zpravodaj ČT Martin Jonáš. Podobné kroky se čekají i od dalších států. Summitu ve Washingtonu se účastní několik desítek hlav států a premiérů včetně předsedy české vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Světu se podle Obamy výrazně podařilo snížit riziko spojené s jadernými zbraněmi, hrozba jejich zneužití teroristy ale podle něj stále existuje. Americký prezident nemá pochyb o tom, že pokud by se k jadernému materiálu dostal Islámský stát, neváhal by ho použít k zabití co největšího množství lidí. Taková tragédie by podle něj změnila svět. 

Radikálové z Islámského státu se ale podle Obamy dostali pod tlak v Iráku i v Sýrii, což je citelně zasáhne i všude jinde po světě. Islamisté podle něj ztrácejí dobytá území, ropná pole a rovněž morálka mezi bojovníky upadá.

Washingtonský summit zahájila večeře. Hlavním chodem byly obavy z terorismu

Obavy o jadernou bezpečnost se projevily už na večeři, která zahájila summit ve Washingtonu. „Je poměrně silná obava z toho, že existují rizika v některých zemích, kde by se teroristé mohli dostat k jadernému materiálu, a byl kladen důraz na to, aby se zvýšila bezpečnostní opatření, například pokud jde o jaderné elektrárny,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Při večeři se diskuse stočila i k nedávným teroristickým útokům v Bruselu a blízkovýchodním konfliktům. „Hodně se dotýkala také situace, která je dneska v Sýrii, na Blízkém východě obecně, v těch oblastech, kde existuje teroristická infrastruktura,“ dodal český premiér. 

Summit zahájila večeře a dvoustranná jednání (zdroj: ČT24)

Čína a USA budou přísněji dohlížet na jaderný materiál

Státníci při večeři navázali na dvoustranné jednání prezidentů Spojených států a Číny Baracka Obamy a Si Ťin-pchinga. I oni se zabývali hrozbou, že teroristům padnou do rukou jaderné zbraně nebo materiály potřebné k jejich výrobě. Dohodli se také na společném úsilí zabránit tajnému přepravování jaderného materiálu.

„Podařilo se nám dosáhnout otevřeného a efektivního způsobu komunikace a spolupráce s prezidentem Si Ťin-pchingem. Snažíme se prohloubit spolupráci mezi našimi zeměmi a umenšit naše vzájemné rozdíly,“ řekl Barack Obama.

Český ministerský předseda Bohuslav Sobotka na summitu nabídl ostatním zemím pomoc českých expertů při repatriaci jaderného paliva do země jeho původu. Česko má podle něj v oblasti výjimečné know-how, které může nabídnout. Na programu, který vedl ke snížení počtu zemí s vysoce obohaceným uranem, se již dříve podílel Ústav jaderného výzkumu v Řeži.

KLDR patrně reagovala na summit balistickou střelou

Zvlášť se americký prezident sešel i se zástupci Japonska a Jižní Koreje, zabývali se především severokorejským jaderným programem. Sama Severní Korea podle jihokorejských médií navíc v noci testovala u východního pobřeží balistickou střelu.

Podle expertů to ale není nic výjimečného. Koreanista Jaromír Chlada – byť podotkl, že informace zatím není potvrzená – upozornil, že by to nebylo poprvé, „kdy Severní Korea reaguje na takové setkání podobným způsobem“. Současně však podotkl, že může jít také o reakci na jiné události. „Spíše teď řeší společné cvičení amerických a jihokorejských sil na Korejském poloostrově,“ uvedl Jaromír Chlada.

Politický geograf Michael Romancov potom označil test balistické střely za „typický způsob, jak se (severokorejské špičky) chovají ke světu. Když je svět nebo sousedé vyzývají ‚staňte se normální zemí‘, oni odpoví tímto způsobem,“ uvedl.

Erdogan jednal s evropskými politiky, nečekaně i s Obamou

Již před večeří hovořil Bohuslav Sobotka s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a některými dalšími evropskými politiky o migrační krizi. „Měl jsem možnost krátce mluvit s panem Erdoganem o tom, že je skutečně velmi důležité, aby se podařilo naplnit ten akční plán, který je mezi Evropskou unií a Tureckem,“ podotkl premiér.

S Erdoganem se nečekaně sešel i Barack Obama. I on se zajímal o evropskou migrační krizi a zdůraznil potřebu naplnit akční plán Bruselu a Ankary. Především mu ale šlo o boj proti tzv. Islámskému státu. „Prezidenti mluvili o dalším postupu v naší společné snaze o oslabení a zničení ISIL,“ uvedl Bílý dům. Turecký prezident se původně měl sejít pouze s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Obama dal podle médií ochotou k neplánované schůzce najevo, že partnerství s Tureckem považuje za důležitější než rozpory, jež obě země mají.